25/11/2015
120 δισ. ευρώ έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες στα χρόνια της κρίσης

 

Το εντυπωσιακό ποσό των 120 δισ. ευρώ έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες στα χρόνια της κρίσης. Παράλληλα, μόνο το τελευταίο έτος χαρτονομίσματα αξίας 45 δισ. ευρώ «χάθηκαν» από τα γκισέ καθώς τα «σήκωσαν» οι Ελληνες καταθέτες.

Μάλιστα, το 80% αυτών, δηλαδή ένα ποσό της τάξης των 36 δισ. ευρώ βρίσκεται στα σπίτια, στα χρηματοκιβώτια εταιρειών και στις τραπεζικές θυρίδες. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στην ομιλία του στην Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ο Θεόδωρος Καλαντώνης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank. Ο κ. Καλαντώνης αναφέρθηκε τόσο στην φυγή των καταθέσεων και στις ελπίδες επιστροφής μεγάλου ποσού στις τράπεζες όσο και στα «κόκκινα» δάνεια.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

Καταθέσεις

«Από την αρχή της κρίσης, το συνολικό ύψος των καταθέσεων της χώρας μειώθηκε κατά 120 δις ευρώ. Ιλιγγιώδες ποσό. Κατά το τελευταίο έτος μόνο, 45 δις ευρώ σε χαρτονομίσματα έφυγαν από τις τράπεζες, το 80% αυτών, ευτυχώς, παρέμεινε στη χώρα, στα σπίτια, στα χρηματοκιβώτια των εταιριών και στις τραπεζικές θυρίδες.

Είναι προφανές ότι η ρευστότητα αυτή (άνω του 25% του ΑΕΠ) που είναι εκτός τραπεζικού συστήματος, αν επέστρεφε πίσω στις τράπεζες, θα δρούσε καταλυτικά για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης, περίπου € 25 δις καταθέσεις μπορούν και πρέπει να επιστρέψουν εντός της επόμενης διετίας στο τραπεζικό σύστημα, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη ρευστότητα και την ικανότητά του να χρηματοδοτήσει την οικονομία.

Σίγουρα, η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που μόλις ολοκληρώθηκε, θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση δεδομένου ότι απομακρύνθηκε οριστικά ο κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων. Όμως αυτό δεν αρκεί.

Για να επιταχυνθεί η αύξηση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε άμεσα στην επόμενη φάση χαλάρωσης των capital controls, ξεκινώντας από την πλήρη απελευθέρωση των χρημάτων που, από τα σπίτια και τις θυρίδες, επιστρέφουν ξανά στο τραπεζικό σύστημα.

Αυτό σημαίνει ότι το χαρτονόμισμα που επιστρέφει στο τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να είναι απολύτως ελεύθερο, να μην υπόκειται δηλαδή στους περιορισμούς των capital controls. Με άλλα λόγια, ο πελάτης θα μπορεί να ξαναπάρει σε χαρτονόμισμα οποιαδήποτε στιγμή το ποσό που καταθέτει, να το στείλει με έμβασμα στο εξωτερικό ή να κάνει πληρωμές στο εξωτερικό.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90