12/11/2015
Τα 15 εκατ. άγγιξαν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο 10μηνο

 

Μεικτή χαρακτηρίζεται η εικόνα που παρουσίασαν τον Οκτώβριο οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τουριστών, καθώς η Αθήνα παρουσίασε μεν άνοδο αλλά χαμηλότερη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ενώ αρνητικό ήταν το πρόσημο για το σύνολο της χώρας. Από την άλλη πλευρά, συνολικά στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου παρατηρήθηκε αύξηση λόγω κυρίως της ανόδου της Αθήνας, με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιη η επίτευξη του στόχου των συνολικά 26 εκατ. αφίξεων για το 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις κατά τους πρώτους 10 μήνες της χρονιάς άγγιξαν τα 15 εκατ. (14,970 εκατ.) παρουσιάζοντας 5,7% ή 809 χιλιάδες επιπλέον αφίξεις σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014.

Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου 2015, μετά από δύο χρόνια συνεχούς διψήφιας αύξησης παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των αφίξεων στην Αθήνα, η οποία διαμορφώθηκε στο +5,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2014, αν και το σχετικό ποσοστόσε επίπεδο δεκάμηνου,παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, στο +23,6%. Οι Κυκλάδες συνέχισαν δυναμικά με ποσοστό 30,4% σε επίπεδο Οκτωβρίου και 15% σε σχέση με το δεκάμηνο του 2014. Στον αντίποδα βρίσκονται τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη, περιοχές που συνέχισαν να καταγράφουν μικρή μείωση της τάξης του -2% και -0,8% αντίστοιχα, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014. Σημειωτέον πως σε συνολικό επίπεδο, τον Οκτώβριο υπήρξε μία πτώση της τάξεως του -1,2% στο 1,022 εκατ. αφίξεις, όταν ο μόνος μήνας της φετινής χρονιάς που το πρόσημο ήταν αρνητικό.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το 2015 εκτιμάται ότι υπήρξε σημαντική αύξηση των οδικών αφίξεων σε σχέση με το παρελθόν και γι' αυτό αναμένεται να επιτευχθεί ο στόχος των 26 εκατ. αφίξεων παρά τις μεταβολές που παρατηρούνται τον Οκτώβριο. Όσον αφορά το 2016, τα πρώτα δείγματα είναι θετικά με τις προκρατήσεις από τη Βρετανία, για παράδειγμα, να κινούνται ανοδικά, με τους φορείς του κλάδου πάντως να ζητούν να υπάρξουν κινήσεις από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές προκειμένου να ληφθούν μέτρα θωράκισης του ελληνικού τουρισμού.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90