07/02/2014
«Επίθεση» Θ. Βενιάμη στην κυβέρνηση ( Για κλονισμό του κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και της ναυτιλιακής κοινότητας )

 

Για κλονισμό του κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και της ναυτιλιακής κοινότητας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μελών της, ενώ παράλληλα ανέφερε πως ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας διατάραξε το σταθερό πλαίσιο της ναυτιλίας. Ο κ. Βενιάμης μίλησε για «συνταγματική εκτροπή», η οποία ακυρώνει στην πράξη τη διαδικασία του συνυποσχετικού εθελοντικού διπλασιασμού φορολόγησης των πλοίων που έχει υπογραφεί και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, για να αναφερθεί στη συνέχεια στο περίφημο άρθρο 14 που περιελήφθη στη φορολογία των ακινήτων, ο οποίος επιβάλλει για την τρέχουσα τριετία τριπλασιασμό της φορολογικής υποχρέωσης όλων των πλοιοκτητών (περίπου 500 εκατ. ευρώ).

Όσον αφορά στον υπουργό Οικονομικών, ο πρόεδρος της ΕΕΕ επισήμανε πως στα μέσα του 2013 ο κ. Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του εξήρε το ρόλο της ναυτιλίας για τον τόπο. «Πρόσφατα το ίδιο πρόσωπο, ανέφερε ο κ. Βενιάμης, διατάραξε με τις νομοθετικές προτάσεις του οικονομικού επιτελείου του το εδώ και δεκαετίες σταθερό θεσμικό πλαίσιο της ναυτιλίας, το οποίο έχει αποδείξει την ορθότητα και ευρύτητα του πολιτικού οράματος των εμπνευστών του, που πράγματι κατάφεραν να συνδέσουν την ελληνική ναυτιλία -που γιγαντώθηκε και μεγαλούργησε στο εξωτερικό- με τον τόπο της».

Η Ένωση θεωρεί ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρασυρόμενο από τις πιεστικές συνθήκες των διαπραγματεύσεων με την τρόικα προέβη σε κατάφωρη συνταγματική εκτροπή και πως η κυβέρνηση δεν θα θελήσει σε καμία περίπτωση να αδικήσει τη Ναυτιλία.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90