23/10/2015
Τα ΕΛΤΑ εισέρχονται στην αγορά ενέργειας

 

Είσοδο των ΕΛΤΑ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τον Δεκέμβριο προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Κωστής Μελαχροινός τονίζοντας ότι η κατάθεση του σχετικού φακέλου στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα γίνει μέσα στον Νοέμβριο, ώστε στο τέλος του μήνα να λάβουν τη σχετική έγκριση.

«Τα ΕΛΤΑ θα είναι παρόντα στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ως πωλητές ηλεκτρικού ρεύματος» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «θα αγοράζουν και θα πουλάνε ρεύμα στους καταναλωτές σε όλη την Ελλάδα». Όπως είπε ο κ. Μελαχροινός, η εταιρεία μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση καθώς διαθέτει δίκτυο 1.500 σημείων πώλησης, ενώ έχει τη δυνατότητα να πουλήσει σε χαμηλότερες τιμές, λειτουργώντας προς όφελος των καταναλωτών και του ανταγωνισμού και παρέχοντας ενέργεια με ενιαίο τιμολόγιο σε ολόκληρη τη χώρα.

Όπως τόνισε, τα ΕΛΤΑ βλέπουν μία μεγάλη ευκαιρία στην απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς, καθώς η ΔΕΗ έχει την υποχρέωση μείωσης του πελατολογίου της έως το 2020.

Αναφερόμενος στην ταχυδρομική αγορά και τη λειτουργία της ο κ. Μελαχροινός άσκησε σκληρή κριτική στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων: «Έχουμε ρυθμιστική αρχή που ασχολείται μόνο με το outpout των δικών μας υπηρεσιών. Με το input των εναλλακτικών μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί. Ελπίζω ότι στο μέλλον θα ασχοληθεί. Δηλαδή με τον τρόπο παραγωγής τους δικού τους προϊόντος, εργασιακές σχέσεις, απολαβές, ταμεία, χρόνους, όλο αυτό είναι γκρίζα ζώνη».

Παράλληλα, ανέφερε ότι παρόλο που η εταιρεία διαθέτει ενιαίο τιμολόγιο για όλη την Ελλάδα, που επιδοτείται από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχει υποβάλει προς έγκριση διαφοροποιημένη τιμολόγια ανά περιοχή στην ΕΕΕΤ, η οποία όμως δεν έχει δώσει ποτέ απάντηση.

Ακόμη, σημείωσε ότι τα ΕΛΤΑ έχουν προσφύγει κατά της ΕΕΤΤ στα δικαστήρια σχετικά με απόφασή της σε διαγωνισμό διανομής επιστολικού ταχυδρομείου της ΕΥΔΑΠ.

Επίσης, ο κ. Μελαχροινός αποκάλυψε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί ποτέ αποζημίωση στα ΕΛΤΑ για την λεγόμενη Καθολική Υπηρεσία (υποχρέωση του Οργανισμού για την αποστολή ταχυδρομείου ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας). Παράλληλα οι οικονομικές απαιτήσεις προσεγγίζουν τα 185 εκατ. ευρώ, κυρίως από το δημόσιο, ωστόσο όπως τόνισε «ο μέτοχος του 90% δεν είναι ο οποιοσδήποτε κακοπληρωτής πελάτης, έχουμε συνείδηση της δημοσιονομικής συγκυρίας».

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90