14/11/2013
Επιβράδυνση της ύφεσης

Κρίσιμα στοιχεία, ενδεικτικά της δυναμικής ανάσχεσης της ύφεσης αναμένονται σήμερα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) που δημοσιοποιεί τις πρώτες εκτιμήσεις για την εξέλιξη του ελληνικού ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο, ανακοινώσεις που συμπίπτουν, μάλιστα, χρονικά με τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο εάν σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2012, η ύφεση του τρίτου φετινού τριμήνου, θα είναι μικρότερη από το 3,8% που καταγράφηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε ετήσια επίσης βάση. Μια εξέλιξη που στην αγορά θεωρούν πιθανή και εάν επιβεβαιωθεί σήμερα, θα ενισχύσει σημαντικά την τάση επιβράδυνσης της ύφεσης που καταγράφεται σταθερά από το τρίτο τρίμηνο του 2012 και εντάθηκε από το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, εξαιτίας των καλών επιδόσεων στον τουρισμό.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη προβεί στην εκτίμηση, με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014, ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2013, με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, καταγράφεται αύξηση σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013, εξαιτίας κυρίως των καλών επιδόσεων στον τουρισμό. Τάση ωστόσο που επίσης σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένεται να συνεχιστεί στο τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο εξαιτίας κυρίως των υψηλών φορολογικών επιβαρύνσεων στο τέταρτο τρίμηνο που θα επιδράσουν αρνητικά στην κατανάλωση.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι έως τώρα η ΕΛΣΤΑΤ δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ, τρίμηνο με τρίμηνο του ιδίου έτους αλλά στοιχεία μόνο σε ετήσια βάση. Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις στο «μέτωπο» της ύφεσης αποτελούν ένα ακόμη ισχυρό χαρτί στην εν εξελίξει δύσκολη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα. Με τη λογική ότι υπερβολικές αξιώσεις από την τρόικα θα μπορούσαν να επιφέρουν πλήγμα σε μια κρίσιμη καμπή για την οικονομία, που παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, τα οποία μάλιστα ξεκινούν να αναγνωρίζουν και οι αγορές.

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90