14/11/2013
Πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δισ. στο δεκάμηνο

Χειροπιαστή απάντηση σε αξιωματούχους της Κομισιόν που αμφισβητούν τη δημοσιονομική πρόοδο αλλά και ισχυρό χαρτί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αποτελεί η αύξηση - έκπληξη των εσόδων του προϋπολογισμού και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,1 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου. Μάλιστα εάν υπολογιστούν και τα έσοδα από τις επιστροφές κερδών επί ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 2,6 δισ. ευρώ ή 1,4% του ΑΕΠ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα της τάξης των 3,036 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο δεκάμηνο τα φορολογικά έσοδα υπερέβησαν κατά 250 εκατ. ευρώ τον στόχο που είχε τεθεί, ενώ μόνο τον Οκτώβριο εισπράχθηκαν 700 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με τον στόχο. Τα θετικά μηνύματα από το «μέτωπο» των εσόδων συνεχίζουν να έρχονται και τον Νοέμβριο. Στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα τα έσοδα ανήλθαν στα 660 εκατ. ευρώ, από 451 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι στο ίδιο διάστημα καταγράφοντας αύξηση 46,3%.

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων αποδίδεται στα «μαζεμένα» ποσά για φόρο εισοδήματος και Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011, 2012 και 2013 που πληρώνουν οι φορολογούμενοι.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η ανάκαμψη των εσόδων θα συνεχισθεί μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και εντός του 2014, περιορίζοντας αισθητά το δημοσιονομικό κενό του επόμενου χρόνου.

Τα στοιχεία αυτά, θα επικαλεστεί στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και θα επιχειρήσει να πείσει τους ομολόγους του για τη δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας.

Η πορεία των φορολογικών εσόδων «αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας στις συζητήσεις με την τρόικα» υποστήριξε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στο περιθώριο παρουσίασης των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου. Πρόσθεσε πως πλέον και η τρόικα εκτιμά ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι καλύτερη από τις προβλέψεις. Παρουσιάζοντας τα στοιχεία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε πως «καθίσταται εφικτός ο στόχος του προσχεδίου του προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 345 εκατ. ευρώ» προσθέτοντας ότι «αυτές οι εκτιμήσεις είναι συντηρητικές. Και σε αυτές συμφωνεί και η τρόικα». «Με τεράστιες θυσίες των Ελλήνων πολιτών, πρωτόγνωρες στη μεταπολεμική Ευρώπη, η προσπάθεια συνεχίζεται, με αυτοπεποίθηση, χωρίς ταλαντεύσεις. Η χώρα ενδυναμώνει τη διαπραγματευτική της θέση», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου:

  • Το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 2,957 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 12,258 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 8,726 δισ. ευρώ.
  • Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 38,935 δισ. ευρώ και είναι υψηλότερα κατά 1,845 δισ. ευρώ ή 5% έναντι του στόχου.
  • Τα συνολικά φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 35,594 δισ. ευρώ καταγράφοντας υπέρβαση 250 εκατ. έναντι του στόχου του δεκαμήνου. Η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων τον Οκτώβριο υπερκάλυψε ήδη την απόκλιση των περασμένων μηνών (η υστέρηση έναντι του στόχου στο επτάμηνο ήταν 1,061 δισ. ευρώ, στο οκτάμηνο ήταν 728 εκατ. ευρώ και στο 9μηνο 455 εκατ. ). Τον Οκτώβριο οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 558 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 293 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου των 265 εκατ. ευρώ.
  • Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42,580 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 1,886 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1,480 δισ. έναντι του στόχου. Οι δαπάνες παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 16,1%.
Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90