09/10/2015
Δάνεια και παράνομα καταλύματα ανησυχούν τους ξενοδόχους

 

Πολλά είναι τα ανοικτά μέτωπα του ξενοδοχειακού κλάδου στην Ελλάδα, καθώς η αύξηση που παρατηρείται στον τουρισμό, δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί όλα τα ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν στα ελληνικά ξενοδοχεία και το 2016 αναμένεται να είναι μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά για τον συγκεκριμένο χώρο.

Η έντονα ανοδική πορεία του τουρισμού τα τελευταία τρία χρόνια έχει βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα, αλλά αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Οι δανειακές υποχρεώσεις του παρελθόντος αρχίζουν να απειλούν πολλές υπερχρεωμένες μονάδες, οι οποίες παρά την άνοδο των εσόδων τους, δεν δύνανται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ την ίδια στιγμή τα παράνομα τουριστικά καλύμματα, όπως και οι κρατήσεις μέσω των πλατφορμών της οικονομίας διαμοιρασμού (sharing economy) έχουν αρχίσει και αυτές να επηρεάζουν αρνητικά.

Και, επιπλέον, πολλοί ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι οι τιμές των δωματίων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν προκύψει από τα βάρη του παρελθόντος.

Επενδύσεις
Την ίδια στιγμή, πάντως, το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε νέα ξενοδοχεία δείχνει να ενισχύεται και δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη Πέμπτη, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά αναφέρθηκε σε ιδιωτικές επενδύσεις, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα σκαριά για μεγάλες πολυτελείς μονάδες ανά την Ελλάδα. Η κ. Κουντουρά σημείωσε ακόμη ότι υπάρχουν υφιστάμενα παλαιά ξενοδοχεία που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή και σημείωσε κιόλας ότι στα πλάνα του υπουργείου είναι να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες προκειμένου να δοθούν κίνητρα ώστε να επαναλειτουργήσουν παλαιά ξενοδοχεία, τα οποία θα μπορούσαν να προσελκύσουν επιπλέον ενδιαφέρον από επενδυτές, καθώς τις περισσότερες φορές βρίσκονται σε πολύ καλά σημεία και έχουν άριστες προοπτικές ανάπτυξης.

Υπερχρεωμένα ξενοδοχεία
Την ίδια στιγμή, τα ανοικτά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ξενοδοχειακών καταλυμάτων είναι αρκετά. Και ένα από τα σημαντικότερα είναι αυτό των ουκ ολίγων ξενοδοχείων που αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του που έχει προς τις τράπεζες. Υπάρχουν ήδη ορισμένες περιπτώσεις ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που έχουν περάσει στον έλεγχο των τραπεζών. Όμως, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών, λόγω της υπάρχουσας κατάστασης, οι τράπεζες έχουν προτιμήσει να μην κάνουν κάποια κίνηση. Επιπλέον, όσες προσπάθειες έγιναν από κάποια τράπεζα για να μεταβιβάσουν μεμονωμένα ξενοδοχεία ή κάποιο «πακέτο» ακινήτων, τα τιμήματα που προσφέρθηκαν ήταν πολύ χαμηλά και η προσπάθεια στέφθηκε με αποτυχία.

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα και ιδίως αν οι όροι με τους οποίους θα γίνει «υποχρεώνουν» ουσιαστικά τις τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα σε κινήσεις, προκειμένου να σταματήσουν να επιβαρύνονται από τα υπερχρεωμένα ξενοδοχεία που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι τρία. Το πρώτο είναι η εκχώρηση δανείων ξενοδοχείων σε ενδιαφερόμενα επενδυτικά κεφάλαια. Το δεύτερο σενάριο θέλει την τράπεζα να αναλαμβάνει τον έλεγχο της ξενοδοχειακής επιχείρησης, αλλά να εκχωρεί τη λειτουργία του ξενοδοχείο σε κάποιον τρίτο, είτε πρόκειται για fund είτε για αλυσίδα ξενοδοχείων. Τέλος, υπάρχει και η περίπτωση, με τη μεσολάβηση της τράπεζας και σε συνεργασία με τους νυν ιδιοκτήτες της επιχείρησης, το ξενοδοχείο να πωλείται εξ ολοκλήρου σε κάποιο fund.

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες έχουν ήδη μεγάλες -και πολύ γνωστές- ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που επιδιώκουν να πουλήσουν και σε ορισμένες περιπτώσεις η διαδικασία είναι ήδη σε εξέλιξη. Παράδειγμα το Sofitel Capsis στη Ρόδο που ανήκει στη Eurobank, το Hilton Αθηνών, το οποίο η Alpha Bank δείχνει πρόθεση να το εκχωρήσει και, φυσικά, το Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης, η διαδικασία πώλησης του οποίου από ΤΑΙΠΕΔ και Εθνική Τράπεζα «σκόνταψε» στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά κάτι έχει αρχίσει να κινείται εκ νέου.

Απώλειες
Οι επιπτώσεις του sharing economy

Ένα έτερο πρόβλημα για τα ξενοδοχεία αποτελεί η άνοδος της δημοτικότητας των κρατήσεων μέσα από πλατφόρμες της αποκαλούμενης οικονομίας διαμοιρασμού (sharing economy), η πιο γνωστή από τις οποίες -αλλά όχι η μόνη- είναι το Airbnb.

Σύμφωνα με την έρευνα της Grant Thornton με τίτλο: «Λειτουργία και επίδραση της Οικονομίας Διαμοιρασμού στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα» που παρουσίασε πρόσφατα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), η λεγόμενη οικονομία διαμοιρασμού και η φιλοξενία τουριστών σε παράνομα τουριστικά καταλύματα προκαλεί την απώλεια τουλάχιστον 12 εκατ. διανυκτερεύσεων από νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελετητών της Grant Thornton, αυτό σημαίνει ότι τα ξενοδοχειακά καταλύματα καταγράφουν περίπου 554 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από τη διαμονή, ενώ επιπλέον χάνονται 15.000 θέσεις εργασίας ετησίως. Το μέγεθος της οικονομίας διαμοιρασμού στον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας εκτιμάται από 1,38 δισ. ευρώ έως 1,46 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη, η απουσία δυνατότητας φορολόγησης των εισοδημάτων των ιδιοκτητών που διαθέτουν τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες οικονομίας διαμοιρασμού προκαλεί απώλεια στο ελληνικό δημόσιο της τάξεως των 260 εκατ. ευρώ έως 276 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Πρόκειται ουσιαστικά για το ύψος των εσόδων που θα είχε το κράτος αν φορολογούσε τα έσοδα των ιδιοκτητών των ακινήτων της οικονομίας διαμοιρασμού, όπως αντίστοιχα πράττει γενικά στα εισοδήματα από ενοίκια. Από την άλλη πλευρά, η συνεισφορά της οικονομίας διαμοιρασμού στον ΦΠΑ των τουριστικών υπηρεσιών υπολογίζεται στα 27 εκατ. ευρώ έως 28 εκατ. ευρώ ετησίως, ως αποτέλεσμα της συμπληρωματικότητας που εκτιμάται ότι δημιουργεί η οικονομία του διαμοιρασμού.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90