25/09/2015
Επενδύσεις στο λιανεμπόριο

 

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο εγχώριο λιανεμπόριο, με τις μεγάλες αλυσίδες να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των εργασιών τους και νέους παίκτες να κάνουν την εμφάνισή τους. Η αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος τη δεδομένη στιγμή χαρακτηρίζεται ως πολύ θετική εξέλιξη και θεωρείται ενδεικτική των προοπτικών αλλά και της δυνατότητας που έχει η ελληνική αγορά να προσελκύσει νέες επενδύσεις, όταν υπάρχει οικονομική σταθερότητα στον τόπο.

Από τις πρόσφατες κινήσεις που εκδηλώθηκαν είναι αυτή της δανέζικης αλυσίδας με είδη σπιτιού JYSK, η οποία χθες εγκαινίασε το πρώτο της κατάστημα στην περιοχή της Αθήνας και συγκεκριμένα στα Κάτω Πατήσια. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, μέχρι το τέλος τους έτους αναμένεται η λειτουργία τριών ακόμη καταστημάτων σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα (στην περιοχή του Ελληνικού) καθώς επίσης και το λανσάρισμα ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) στις 26 Νοεμβρίου, ενώ απώτερος στόχος του δανέζικου ομίλου είναι η δημιουργία δικτύου σαράντα σημείων σε όλη την Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων νησιών της χώρας (Κρήτη, Ρόδος)- σε ορίζοντα πενταετίας.

Σε πρώτη φάση, η JYSK σχεδιάζει να διαθέσει κεφάλαια ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε περαιτέρω επενδύσεις ανάλογα με την απήχηση που θα έχει στους καταναλωτές. Σχολιάζοντας την είσοδο της JYSK στην Ελλάδα, ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του ομίλου, Lars Larsen, αναρωτήθηκε «γιατί όχι», προσθέτοντας πως πιστεύει στην Ελλάδα, η οποία ήταν μια από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες δεν είχε ακόμα παρουσία. «Εχουμε βρεθεί και στο παρελθόν σε χώρες που βρίσκονταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και τα αποτελέσματά μας εκεί ήταν πολύ καλά. Στα καταστήματα JYSK οι πελάτες μας θα μπορούν να βρουν εξαιρετικές προσφορές και να κάνουν ποιοτικές αγορές παρά την οικονομική κρίση», σημείωσε ο ίδιος. Στα εγκαίνια του καταστήματος παραβρέθηκε επίσης ο Δανός πρέσβης κ. Michael Braad, που καλωσόρισε τη JYSK στην Ελλάδα και τόνισε το πόσο σημαντικό είναι να γίνονται νέες επενδύσεις που βοηθούν την ελληνική οικονομία. Τον κ. Larsen συνόδευσαν στην Ελλάδα ο κ. Jan Bogh, πρόεδρος και CEO της JYSK GROUP, καθώς και αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου και του top management της μητρικής εταιρείας. Η Jysk ιδρύθηκε το 1979 και ξεκίνησε ως φίρμα που εμπορευόταν προϊόντα ύπνου (στρώματα, μαξιλάρια, παπλώματα). Σήμερα, διαθέτει πάνω από 2.275 καταστήματα, 19.000 υπαλλήλους σε 38 χώρες, και έχει συνολικό τζίρο που ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ.

Σε αναζήτηση ευκαιριών

Την ίδια ώρα, έτοιμες να εκμεταλλευθούν τις νέες ευκαιρίες που δημιουργεί η παρατεταμένη κρίση και τα capital controls εμφανίζονται και άλλες πολυεθνικές, οι οποίες δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Leroy Merlin έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση ακινήτου επί της λεωφόρου Κηφισίας, το οποίο στέγαζε την τελευταία δεκαετία τον γνωστό πολυκινηματογράφο Odeon Kosmopolis. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία έχει «κλείσει» με τον επιχειρηματία Παύλο Φουρλή, ο οποίος έχει τα δικαιώματα ανάπτυξης της γαλλικής αλυσίδας «do it your self» στη χώρα μας, να έχει δώσει τα χέρια με τον όμιλο Πειραιώς, που είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90