25/09/2015
Τέσσερις μεγάλες προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

 

«Η ΕΤΕ προτάσσει τη χρηματοδότηση υγιών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, σε κλάδους και τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, με καινοτόμο και εξαγωγικό προσανατολισμό», τόνισε η η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη.

Την ανάγκη προώθησης ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος που θα κινητοποιήσει πόρους και θα δώσει ώθηση για την έξοδο της χώρας από την κρίση υπογράμμισε η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας κ. Λούκα Κατσέλη. Μιλώντας στο ετήσιο δείπνο «B2B Business» που διοργάνωσε το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο, η κ. Κατσέλη υπογράμμισε ότι «ικανή και αναγκαία συνθήκη για την έξοδο από τη κρίση και την επάνοδο της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, είναι να προταχθεί ένα συγκροτημένο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο θα είναι σε θέση να κινητοποιήσει πόρους και να συμβάλει στον οικονομικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της χώρας».

H πρόεδρος της Εθνικής αναφέρθηκε στις τέσσερις σημαντικότερες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα το επόμενο διάστημα:

• Στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2015 χωρίς «κούρεμα» καταθέσεων ανεξαρτήτως ποσού,

• Στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς καταθέτες, όπου προϋπόθεση είναι η πολιτική σταθερότητα, αλλά και η εμπέδωση κλίματος αξιοπιστίας και φερεγγυότητας των τραπεζών απέναντι στους πελάτες τους.

• Στην αποτελεσματική ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής και εταιρικής τραπεζικής, όπου σημείωσε ότι οι τράπεζες ήδη προσφέρουν σημαντικά προϊόντα ρυθμίσεων, αλλά χρειάζονται περαιτέρω πρωτοβουλίες κυρίως για τα εταιρικά και τα κοινοπρακτικά δάνεια

• Στη διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, όπου οι τράπεζες, εφόσον αποκτήσουν την απαραίτητη ρευστότητα θα πρέπει να ανταποκριθούν στην ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας και χρηματοδότησης ενός βιώσιμου παραγωγικού και τεχνολογικού μετασχηματισμού της οικονομίας.

Αναφερόμενη στις προτεραιότητες της Εθνικής Τράπεζας, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι η ΕΤΕ προτάσσει τη χρηματοδότηση υγιών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, σε κλάδους και τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, με καινοτόμο και εξαγωγικό προσανατολισμό, ενώ επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με νέες καινοτόμες πρωτοβουλίες, όπως η χρηματοδότηση παραγωγικών αλυσίδων αξίας σε τομείς όπως η γεωργία, η ναυτιλία κ.α. Ανέφερε ακόμη ότι βασική προτεραιότητα της ΕΤΕ είναι η υποβολή προτάσεων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων -σχέδιο Γιούνκερ- με την κινητοποίηση και προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Τέλος, η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι μια συνεκτική αναπτυξιακή εξωστρεφής στρατηγική για τη χώρα προϋποθέτει τη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος με ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, τη στοχευμένη προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, τη δημιουργία clusters μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και στρατηγικές συμπράξεις δημόσιου, ιδιωτικού και χρηματοπιστωτικού τομέα για προώθηση σύνθετων και ολοκληρωμένων επενδυτικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με κατάλληλα οργανωτικά σχήματα.

Στο δείπνο του Ελληνοβρετανικού Επιμελητήριου παρέστησαν ο πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα Τζον Κίτμερ, οι πρώην πρωθυπουργοί κ. Πικραμμένος και κ. Θάνου, εκπρόσωποι επιμελητηριακών ενώσεων, ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων κ.ά.

 

Πηγή: kathimerini.gr


efm_728x90