23/09/2015
Ανοιξε νέος γύρος πιέσεων για τις μετοχές των τραπεζών

 

Οι επιφυλάξεις της χρηματιστηριακής αγοράς για τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει από εδώ και στο εξής η νέα κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την καθίζηση που προκάλεσε διεθνώς στα χρηματιστήρια η Volkswagen, οδήγησαν χθες το Ελληνικό χρηματιστήριο σε ένα συνολικό τραπεζικό «ξεπούλημα», που πίεσε εντονότατα και τον Γενικο Δείκτη. Ο τραπεζικός κλάδος δέχθηκε νέες ισχυρές πιέσεις (-8,97%). Τόσο το ύψος των επερχόμενων αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών όσο και η μέθοδος η οποία θα επιλεγεί για να καλυφθούν οι ανάγκες, είναι παντελώς άγνωστες στην αγορά, με τη φημολογία να δρα αρνητικά σε ό,τι αφορά τις τιμές των τραπεζών. Η Eurobank και η Πειραιώς βρίσκονται πολύ κοντά στα φετινά χαμηλά τους και κατέγραψαν απώλειες 10,8% και 11,2% αντίστοιχα, ενώ διψήφια ήταν η πτώση και για την Alpha Bank (-10,6%). Μικρότερες ήταν οι απώλειες για την Εθνική (-6,56%), η οποία έχει πλέον την ίδια κεφαλαιοποίηση με αυτή της Alpha στο 1,8 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή η αγορά αναμένει, μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις σχετικά με τα stress tests των τραπεζών, αλλά και τα αποτελέσματα των πιστωτικών ιδρυμάτων για το εξάμηνο, που θα δημοσιοποιηθούν στο τέλος του μήνα.

Τα απαιτούμενα κεφάλαια, σε συνδυασμό με τους όρους της αύξησης κεφαλαίου στις τράπεζες, θα κρίνουν την πορεία των μετοχών του κλάδου. Σε μόλις δύο μετεκλογικές αρνητικές συνεδριάσεις, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών αθροίζει απώλειες 16,1%.

Να σημειωθεί ότι από το ταμπλό του FTSE25, μόνο οι μετοχές των Jumbo (+0,50%), Αεροπορίας Αιγαίου (+0,56%) και ΕΧΑΕ (+2,78%) διασώθηκαν με θετικό πρόσημο.

Ο δείκτης έκλεισε χθες με απώλειες 8,56%, ενώ σε ιστορικά χαμηλά έφθασε η μετοχή της Eurobank.

Μικρή επανεμφάνιση πωλητών υπήρξε και στην αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την αύξηση των αποδόσεων για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα κοντινής λήξης (3ετές 9,92%, 5ετές 8,57% και 10ετές 7,91%).

Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές, ο πολιτικός κίνδυνος απομακρύνθηκε για τις αγορές, καθώς είναι δεδομένος ο φιλοευρωπαϊκός προσανατολισμός της νέας κυβέρνησης που θα ορκιστεί.

Εμφανής είναι, ωστόσο, ο σκεπτικισμός για τη δυνατότητα της νέας κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις αναγκαίες δράσεις του επομένου τριμήνου.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 700,22 μονάδες (+0,96%), όμως μετά τις 11.05 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 673,37 (-2,91%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 674,69 (-2,72%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 677,47 μονάδες με απώλειες 2,32%.

Ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 33,9 εκατ., από τα οποία το 1,1 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90