22/09/2015
Τα capital controls επηρέασαν αρνητικά μέχρι και 60% την παραγωγή ασφαλίστρων

 

Τα capital controls τον Ιούλιο επηρέασαν αρνητικά μέχρι και 60% την παραγωγή προϊόντων Ζωής, αντιστρέφοντας τη θετική τάση που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται στο πρώτο τρίμηνο 2015. Πιο συγκεκριμένα, μόνο τον Ιούλιο η παραγωγή Ζωής υποχώρησε κατά 17% ως προς την παραγωγή Ιουλίου 2014, ενώ όλους τους προηγούμενους μήνες ο συγκεκριμένος κλάδος κατέγραφε αύξηση 10%. Σημαντική υποχώρηση (-12,7%) είχε τον Ιούλιο και η παραγωγή του κλάδου κατά Ζημιών. Σε ό,τι αφορά τον κλάδο Ζωής, επισημαίνεται ότι λόγω των capital controls οι ασφαλίσεις ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις (unit linked) μειώθηκαν κατά 60% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2014, αφού δεν εκδόθηκαν και νέα συμβόλαια εξαιτίας της τραπεζικής αργίας και της αργίας του Χρηματιστηρίου.

Το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2015 η συνολική παραγωγή παρουσίασε υποχώρηση 0,6%, στα 2,249 δισ. ευρώ, η οποία αναλύεται σε αύξηση 10,5% στις ασφαλίσεις ζωής και μείωση 9,6% στις ασφαλίσεις κατά ζημιών. Αναλυτικότερα, οι ασφαλίσεις ζωής ανέρχονται στο επτάμηνο στο 1,12 δισ. ευρώ με αύξηση 10,5% και οι ασφαλίσεις ζημιών στο 1,129 δισ. ευρώ με υποχώρηση 9,6%.

Στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου (αποτελεί περίπου το 20% της συνολικής αγοράς και το 40% στον κλάδο Ζημιών) η παραγωγή επταμήνου 2015 υποχώρησε κατά 17% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος 2014, φτάνοντας στα 496,6 εκατ. ευρώ. Στις υπόλοιπες κατηγορίες σημαντική πτώση 10% καταγράφει η ασφάλιση χερσαίων οχημάτων (στα 114,358 εκατ. ευρώ), ενώ άνοδο 6,7%, στα 54,661 εκατ. ευρώ, στο επτάμηνο είχε ο κλάδος Γενικής Αστικής Ευθύνης.

Στους επιμέρους κλάδους, οι ασφαλίσεις Ζωής (unit linked) αυξήθηκαν στο σύνολο επταμήνου κατά 33,7%, στα 244,631 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το επτάμηνο του 2014, εξαιτίας της έκδοσης νέων προϊόντων εγγυημένου κεφαλαίου και νομίσματος στις αρχές του χρόνου αλλά και της ανόδου των κεφαλαιαγορών.

Ο κλάδος Υγείας στο επτάμηνο συνεχίζει με άνοδο 24,5% σε σχέση με το περυσινό διάστημα, στα 68,25 εκατ. ευρώ, ενώ ο κλάδος ομαδικών συνταξιοδοτικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 15,4%, στα 91,059 εκατ. ευρώ.

Γενικότερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς στην «Η», το θερινό τρίμηνο θεωρείται χαμένο διάστημα, αφού λόγω και της τραπεζικής αργίας και των capital controls η παραγωγή σε βασικούς κλάδους ζωής περιορίστηκε μόνο σε ανανεώσεις συμβολαίων.

Ενωση Ασφαλιστικών

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, επισήμανε ότι «οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες και η επιβολή των capital controls επέδρασαν αρνητικά στις εργασίες των ασφαλιστικών εταιρειών, αναστρέφοντας τη θετική πορεία των προηγούμενων μηνών. Ζητούμενο είναι η νέα κυβέρνηση να εργαστεί εντατικά για την επαναφορά της σταθερότητας και του κλίματος εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς».

Επιστροφές

Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές ασφαλίστρων κατά ζημιών από ακυρώσεις συμβολαίων, η αύξηση επιστροφών τον Ιούνιο - Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 20%, ενώ υπάρχει και μεγάλη αύξηση επιστροφών ασφαλίστρων στο ίδιο διάστημα στις ασφαλίσεις Ζωής, σύμφωνα με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90