17/09/2015
Κυβέρνηση συνεργασίας στις 20 Σεπτεμβρίου ψηφίζει η αγορά

 

Με ιδιαίτερη αγωνία παρακολουθεί ο επιχειρηματικός κόσμος τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 20ής Σεπτεμβρίου, ελπίζοντας πως την επαύριον των εκλογών θα υπάρχει κυβέρνηση μακράς πνοής που θα αναλάβει την ευθύνη να αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και παράλληλα να επανέφερει την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης. Το ενδεχόμενο να οδηγηθεί ο τόπος σε επαναληπτικές εκλογές τρομάζει την αγορά, η οποία θεωρεί επιτακτική ανάγκη τη συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της κάλπης. Άνθρωποι της αγοράς υποστηρίζουν πως παρά το κλίμα πόλωσης που καλλιεργείται προεκλογικά, οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν μετεκλογικά να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να αναζητήσουν μια μίνιμουμ συνεννόηση πάνω στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο. Μόνο με πολιτική σταθερότητα, όπως λένε, θα μπορέσει η χώρα να εξέλθει μια ώρα αρχύτερα από τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται μονόδρομος η εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου, καθώς στο σημείο που βρίσκεται η χώρα δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Μεγαλύτερη έμφαση εκτιμάται πως πρέπει να δοθεί στην επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και στις ιδιωτικοποιήσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προσέλκυση επενδύσεων. »Είναι απαραίτητο, από την επόμενη κιόλας ημέρα, να σταλεί το μήνυμα εντός και εκτός συνόρων ότι οι Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό κλίμα και να εργαστούμε με σχέδιο και όραμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικης οικονομίας», σημειώνει χαρακτηριστικά στέλεχος της βιομηχανίας, προσθέτοντας πως πρέπει να παραχθεί νέος πλούτος, καθώς δεν γίνεται να εξαντλούνται τα μέτρα στις περικοπές και στην αύξηση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

«Άσφυξία» στην αγορά << Η αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου είναι μεγάλη, καθώς περιμένει λύσεις στα τεράστια προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί μετά και την απόφαση για την επιβολή των capital controls. Παρά τη «χαλάρωση» στους τραπεζικούς περιορισμούς, πολλές εταιρείες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην εισαγωγή πρώτων υλών και εμπορευμάτων. Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι κυρίως από τους λιανέμπορους ότι εάν δεν αλλάξει άμεσα η κατάσταση και δεν αρθούν οι περιορισμοί, τότε θα αρχίσουν να παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις στα ράφια των καταστημάτων τους. «Με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής έχει εγκριθεί μόλις το 30% των αιτήσεων, είναι μαθηματικά βέβαιο πως προς το τέλος Σεπτεμβρίου και κυρίως τον Οκτώβριο το φαινόμενο θα είναι εντονότερο», λέει στέλεχος του λιανεμπορίου, προσθέτοντας πως οι έμποροι ανησυχούν ότι δεν θα έχουν το αναγκαίο εμπόρευμα να πουλήσουν. Όλα αυτά, την ώρα που η κατανάλωση στο εσωτερικό αδυνατεί να ανακάμψει, η ρευστότητα εξαντλείται και η καχυποψία για τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90