10/09/2015
Η Eurobank προβλέπει μικρότερη ύφεση φέτος

 

Ηπιότερες εκτιμούν οι επικεφαλής της Eurobank ότι θα είναι οι παρενέργειες από τα capital controls στην ελληνική οικονομία, μια άποψη που καταθέτουν στα διεθνή roadshows που πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, η ύφεση για το 2015 αναμένεται να είναι μικρότερη από τις αρχικές της προβλέψεις, ωστόσο δεν είναι ακόμη βέβαιο αν θα κινηθεί χαμηλότερα ή υψηλότερα της εκτίμησης των θεσμών, που ορίζουν την ύφεση μεταξύ 2,1% και 2,3%.

Η εκτίμηση της τράπεζας είναι ότι οι υφεσιακές επιπτώσεις από τα capital controls πιθανόν να είναι πιο περιορισμένες από τις αρχικές προβλέψεις. Βασική παράμετρος που θα κρίνει την εφεξής πορεία είναι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην πλήρη άρση των capital controls.

Η τράπεζα σημειώνει την ανάγκη εφαρμογής των συμφωνηθέντων, κυρίως στο κομμάτι των δομικών μεταρρυθμίσεων (δημοσιονομικά, δημόσια διοίκηση, νομοθετικό πλαίσιο, κοινωνική ασφάλιση, νέο εργασιακό καθεστώς), οι οποίες σε συνδυασμό με την πολιτική ομαλότητα θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και εν τέλει την ανάκαμψη της οικονομίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, οι ιδιωτικές επενδύσεις και η ενίσχυση των εξαγωγών, οι οποίες παραμένουν ακόμη σε χαμηλό επίπεδο, αποτελούν το κλειδί για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας.

Χρηματοδότηση

Στα βασικά πλεονεκτήματα η Eurobank περιλαμβάνει το γεγονός ότι η Ελλάδα μετά την υπογραφή της τρίτης δανειακής σύμβασης έχει εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές και δανειακές της ανάγκες για τα επόμενα τρία χρόνια. Πέραν του δανείου, στις δεσμεύσεις περιλαμβάνονται και ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν με έσοδα ύψους 6,2 δισ. ευρώ.

Αναμένονται οι εξελίξεις στο μέτωπο του δημόσιου χρέους, μετά τη θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ενώ στο μέτωπο της ρευστότητας η ελληνική οικονομία αναμένει την επαναφορά του waiver, αλλά και την ένταξη της χώρας στο ποσοτικό πρόγραμμα χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90