02/07/2015
Η ασφαλιστική αγορά «πάγωσε» από το δημοψήφισμα

 

Kαθίζηση ασφαλιστικών δραστηριότητων και πωλήσεων κατά 90% εμφανίζουν οι ασφαλιστικές από την αρχή της εβδομάδας μετά το κλείσιμο των τραπεζών και το κλίμα οικονομικής ανασφάλειας που υπάρχει στη χώρα. Οι τρεις πρώτες ημέρες της εβδομάδας με τις τράπεζες κλειστές οδήγησαν ουσιαστικά και σε δραματική υποχώρηση πωλήσεων. Τα προιόντα unit linked έχουν σταματήσει τις πωλήσεις αφού βρίσκονται σε άμεση εξάρτηση με τις τράπεζες, μικρές πωλήσεις εμφανίζουν τα νοσοκομειακά προϊόντα, ενώ «πάγωσαν» οι πρωτασφαλίσεις (νέα ασφαλιστήρια) αυτοκινήτων και δεν ανανεώνονται και τα παλιά.

Οι μητρικές ξένες πολυεθνικές βρίσκονται σε καθημερινή επαφή 2-3 φορές την ημέρα με τηλεδιασκέψεις με τα παραρτήματα στην Ελλάδα και όλες οι ξένες εταιρείες στην Ελλάδα έχουν βγάλει plan B ανάλογα με κάθε εξέλιξη. Κοινή αναφορά όλων των ξένων εταιρειών στην Ελλάδα είναι ότι ακόμη και εάν υπάρχει Grexit, δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από τη χώρα, αλλά θα αλλάξουν τις προτεραιότητές τους. Σε ό,τι αφορά τα διαθέσιμα των πολυεθνικών ασφαλιστικών εταιρειών η άμεση ρευστότητα καλύπτει μόνο τις ανάγκες αποζημιώσεων σε ορίζοντα επτά εργάσιμων ημερών, ενώ όλα τα υπόλοιπα έχουν μεταφερθεί με ηλεκτρονικά εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού. Oι ελληνικές εταιρείες έχουν «εγκλωβιστεί» από το κλείσιμο των τραπεζών, την έλλειψη ρευστότητας και την αδυναμία πωλήσεων, αλλά προσπαθούν να αντεπεξέλθουν ελέγχοντας τις ταμειακές ροές μεταθέτοντας αποζημιώσεις. Οι περισσότερες εταιρείες με ανακοινώσεις τους προτρέπουν τους ασφαλισμένους τους να χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τραπεζική (ebanking, phone banking) ή πιστωτικές κάρτες για να πληρώσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Διαβεβαιώσεις

Η International Life αναφέρει σε ανακοινωσή της ότι συνεχίζει απρόσκοπτα την ομαλή λειτουργία της, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, των συνεργατών και των εργαζομένων της. Η AIG με ανακοίνωση δεσμεύεται να καταβάλει όλες τις εκκρεμείς και νέες αποζημιώσεις όπως επιτρέπει η ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και να συνεχίσει να παρέχει ασφαλιστική κάλυψη στους ασφαλισμένους της. Η μητρική της Interamerican (Ahmea) με ανακοίνωσή της πληροφορεί ότι οργάνωσαν αμέσως μια ομάδα στελεχών που βρίσκονται στην Ολλανδία και στην Ελλάδα, για να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να είναι έτοιμη να ενεργήσει άμεσα, εάν παραστεί ανάγκη.

FITCH

Oι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες θα είναι σε θέση να απορροφήσoυν τους πιθανούς κλυδωνισμούς σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, αναφέρει η Fitch Ratings, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές έχουν μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την έκθεσή τους στο ελληνικό κράτος και τις ελληνικές τράπεζες.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90