02/07/2015
Η κυβέρνηση προτείνει τον διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ

 

Τον διαχωρισμό του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ) από τη ΔΕΗ και τη μεταφορά του στον έλεγχο του Δημοσίου προτείνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τους θεσμούς με τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, που συζητήθηκαν χθες στο Eurogroup. Στο κείμενο Γιούνκερ, όπως και στην πρόταση των θεσμών της περασμένης Πέμπτης, ζητείται η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, με βάση το σχήμα της πώλησης του 66% των μετοχών. Σήμερα, ο Διαχειριστής είναι εταιρεία που ανήκει κατά 100% στη ΔΕΗ. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια όμως, με την επωνυμία ΔΕΣΜΗΕ, ανήκε κατά πλειοψηφία στο Δημόσιο, ενώ μειοψηφικό ποσοστό κατείχαν οι ιδιωτικές εταιρείες.

Η μεταφορά του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο είναι συμβατή με το «τρίτο ενεργειακό πακέτο», την ευρωπαϊκή οδηγία που ρυθμίζει το καθεστώς των Διαχειριστών σε σχέση με τις εταιρείες παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, πέραν του γεγονότος ότι η τελευταία ελληνική πρόταση απορρίφθηκε στο χθεσινό Eurogroup, δημιουργείται και πρακτικό πρόβλημα με τη μεταφορά του ΑΔΜΗΕ στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Αφενός το Δημόσιο πρέπει να βρει τον τρόπο να αποζημιώσει τη ΔΕΗ για την απώλεια του περιουσιακού της στοιχείου και αφετέρου να εξασφαλίσει τους πόρους για τις επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί, όπως για παράδειγμα η υποβρύχια διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα κ.λπ.

Ας σημειωθεί ότι με την προηγούμενη κυβέρνηση είχε δρομολογηθεί η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, είχε εκδηλωθεί κατ' αρχήν ενδιαφέρον και η ΔΕΗ βρισκόταν στη φάση της πρόσκλησης δεσμευτικών προσφορών, όταν ανέβαλε τη διαδικασία εν όψει των εκλογών.

Οι θεσμοί στο τελευταίο τους κείμενο ζητούν η διαδικασία να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε: Να δεσμευτεί η κυβέρνηση για αμετάκλητα βήματα όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση, προχωρώντας άμεσα στην πρόσκληση για τις δεσμευτικές προσφορές.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90