01/07/2015
Από 15 Ιουλίου φθηνότερη η χρήση κινητών στο εξωτερικό

 

Μία προσπάθεια που ξεκίνησε το 2007 με στόχο την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι στις 15 Ιουνίου 2017 πρόκειται να τεθεί σε ισχύ η πλήρης κατάργηση των τελών περιαγωγής για τη χρήση κινητών τηλεφώνων εντός της Ε.Ε., υλοποιώντας τη σχετική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του συμβουλίου των αρμόδιων υπουργών των κρατών - μελών.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μετά από δύο χρόνια οι συνδρομητές των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στα 28 κράτη - μέλη δεν θα έχουν καμία επιπλέον χρέωση όταν θα χρησιμοποιούν τη συσκευή τους, ενώ ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της Ε.Ε.

Ο αρχικός στόχος ήταν η κατάργηση να τεθεί σε ισχύ από το 2016, αλλά τελικώς προτιμήθηκε το 2017 προκειμένου η υλοποίηση της απόφασης να συνδυαστεί και με την έναρξη σε ισχύ ορισμένων ακόμη δράσεων που περιλαμβάνονται στο νέο κανονιστικό πλαίσιο για τις επικοινωνίες, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί μέσα στην επόμενη χρονιά. Ουσιαστικά, η ημερομηνία που επελέγη ήταν ένας συμβιβασμός μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, δεδομένου ότι στην υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου αντιδρούν εντόνως οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, για τις οποίες τα έσοδα από την περιαγωγή δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητα και πριν από περίπου 10 χρόνια κινούνταν σε επίπεδα κοντά στο 5% του συνολικού κύκλου εργασιών τους.

Μείωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ξεκινήσει από το 2007 την προσπάθεια για μείωση των χρεώσεων περιαγωγής. Οι συγκεκριμένες χρεώσεις αφορούσαν το επιπλέον κόστος που υπάρχει προκειμένου να χρησιμοποιήσει ένας καταναλωτής το κινητό τηλέφωνο του ή ένα tablet/φορητό υπολογιστή με σύνδεση κινητής τηλεφωνίας όταν βρίσκεται σε άλλη χώρα. Πριν το 2007, το κόστος αυτό ήταν εξαιρετικά μεγάλο και ήταν συχνό φαινόμενο οι λογαριασμοί πολλών εκατοντάδων ή ακόμη και χιλιάδων ευρώ για συνδρομητές που είχε βρεθεί εκτός της χώρας τους για μερικές ημέρες.

Αυτή τη στιγμή, το κόστος αυτό έχει μειωθεί σημαντικά και σύμφωνα με την Κομισιόν οι σημερινές χρεώσεις για κλήσεις και SMS είναι τουλάχιστον 80% χαμηλότερες, ενώ στις υπηρεσίες δεδομένων η μείωση φθάνει μέχρι και το 91%. Επιπλέον, η Ε.Ε. υποχρεώνει τους παρόχους να ενημερώνουν τους συνδρομητές τους όταν το κόστος από την περιαγωγή κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού ξεπεράσει το ποσό των 50 ευρώ.

Χρεώσεις

Αυτή τη στιγμή, οι χρεώσεις περιαγωγής (χωρίς ΦΠΑ) είναι 0,19 ευρώ ανά λεπτό κλήσης για τις εξερχόμενες φωνητικές κλήσεις, 0,06 ευρώ ανά λεπτό για τις εισερχόμενες φωνητικές κλήσεις, 0,06 ευρώ ανά SMS που αποστέλλετε και 0,20 ευρώ ανά ΜΒ για τις υπηρεσίες δεδομένων.

Από τον Απρίλιο του 2016, οι χρεώσεις θα μειωθούν περαιτέρω και θα διαμορφωθούν στο 0,05 ευρώ ανά λεπτό για τις φωνητικές κλήσεις, 0,02 ευρώ ανά απεσταλμένο SMS και 0,05 ευρώ ανά ΜΒ. Σημειωτέον πως οι μεγάλες εταιρείες κινητής έχουν λανσάρει ειδικά πακέτα περιαγωγής όπου με 5-6 ευρώ ημερήσιο κόστος, ο καταναλωτής μπορεί να χρησιμοποιεί το τηλέφωνό του ως να είναι στη χώρα του. Σημειωτέον πως η απόφαση για την κατάργηση των τελών περιαγωγής απαιτείται τώρα να εγκριθεί από όλα τα αρμόδια όργανα όπως και από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών - μελών, γι' αυτό και το πλάνο περιλαμβάνει πρακτικά την ενσωμάτωσή της στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ψηφιακές επικοινωνίες, το οποίο βρίσκεται υπό διαμόρφωση με στόχο τη δημιουργία μίας Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς.

Συμφωνία και για την ουδετερότητα του Διαδικτύου

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες μεταξύ Κομισιόν, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κρατών μελών αφορά και την αποκαλούμενη αποκαλούμενη «διαδικτυακή ουδετερότητα» (net neutrality).

Πρακτικά, η ΕΕ τάσσεται υπέρ της διαδικτυακής ουδετερότητας, όπως και αναμενόταν, και το επόμενο βήμα θα είναι η οριστικοποίηση του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου.

Η διαδικτυακή ουδετερότητα για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για το χώρο του Διαδικτύου καθώς προβλέπει ότι δεν θα υπάρχει διακριτική μεταχείριση από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους προς συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή υπηρεσίες, δημιουργώντας προβλήματα στην πρόσβαση στις υπόλοιπες ιστοσελίδες ή online υπηρεσίες.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι πάροχοι θα πρέπει να διασφαλίζουν το «ανοικτό» Διαδίκτυο και θα μπορούν μεν να προσφέρουν καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες προς συγκεκριμένες ιστοσελίδες χωρίς, όμως, να μειώνουν την ποιότητα προς όλες τις υπόλοιπες. Γενικότερα, πάντως, η πρόταση της ΕΕ θεωρείται ότι είναι λιγότερο αυστηρή σε σχέση με ό,τι έχει υιοθετηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90