30/06/2015
Έκτακτο Δ.Σ. από ΕΑΕΕ για ερωτήματα που πρόκειται να εξετάσει η ΤτΕ

 

Εκτακτο Δ.Σ. συγκάλεσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) χθες το πρωί προκειμένου να σχηματοποιηθούν τα ερωτήματα που υπάρχουν για το πενθήμερο που οι τράπεζες θα είναι κλειστές και τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν ανάμεσα σ' ολόκληρο το ασφαλιστικό τρίγωνο (ασφαλιστικών - διαμεσολαβούντων - καταναλωτών), ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση (αναβλήθηκε χθες) με τη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, τα βασικά ερωτήματα σχετίζονται κατ΄ αρχήν από την έλλειψη συντονισμού μεταξύ κλειστών τραπεζών και ανοικτών ασφαλιστικών, ακόμη και μέσα στους ίδιους ομίλους. Από τη στιγμή που οι τράπεζες είναι κλειστές (και τα υπόλοιπα επενδυτικά σχήματα όπως οι χρηματιστηριακές) και οι ασφαλιστικές εταιρείες ανοικτές, θα υποχρεωθούν να αποζημιώνουν μέσα στα γνώριμα χρονικά πλαίσια χωρίς να μπορούν να αντλούν κεφάλαια από τις τράπεζες, ούτε να πουλούν ή να αγοράζουν ομόλογα και μετοχές με κλειστό το Χρηματιστήριο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ασφαλιστικές (Εθνική ΕΕΓΑ, Εurolife) που ενώ ανήκουν κατά 100% στους τραπεζικούς ομίλου Εθνικής και Eurobank, αντίστοιχα, λειτουργούν, ενώ οι μητρικές τράπεζες είναι κλειστές.

Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστήρια συμβόλαια (αυτοκινήτου, υγείας) που δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν μέσα στην εβδομάδα, η Ένωση θα ζητήσει σήμερα από την Τράπεζα της Ελλάδας να δοθεί επιπλέον πίστωση χρόνου στους καταναλωτές προκειμένου να εξοφληθούν. Στην περίπτωση των αποζημιώσεων, τα ερωτήματα αφορούν τον χρόνο που θα πληρωθούν από τις ασφαλιστικές, αφού οι τράπεζες θα είναι για πέντε ημέρες κλειστές. Επίσης θέματα υπάρχουν με τις εξαγορές συμβολαίων που θα γίνουν μέσα στην εβδομάδα και πότε θα πιστωθούν τα κεφάλαια. Υπάρχουν βεβαίως και πολλά θέματα που αφορούν τις σχέσεις των ασφαλιστικών με τους διαμεσολαβούντες, αλλά οι εκτιμήσεις που ακούστηκαν στο χθεσινό Δ.Σ της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) διέφεραν ανάλογα με τον τρόπο αντιμετώπισης που έχει κάθε μία εταιρεία στα προβλήματα. Η σημερινή συνάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδας θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Δικαιώματα

Γενικότερα, οι ασφαλιστικές τονίζουν ότι δεν έχουν προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας και είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Ενδεικτικά χθες το πρωί, ο αντιπρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της MetLife στην Ελλάδα, Δημήτρης Μαζαράκης, εξέδωσε ανακοίνωση που ανέφερε: «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους ασφαλισμένους μας ότι τα συμβόλαιά τους με τη MetLife είναι απολύτως ασφαλή και ότι τα δικαιώματά τους δεν επηρεάζονται. Η εταιρεία μας έχει ιδιαίτερα ισχυρή οικονομική βάση και έχει μεριμνήσει ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται απρόσκοπτα και κατά τον καλύτερο τρόπο στις υποχρεώσεις της σε έκτακτες περιστάσεις».

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90