24/06/2015
Δωρεάν δικαιώματα ρύπων ζητά η ΔΕΗ

 

Τη δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων στη ΔΕΗ και τη σταδιακή κατάργηση των κινήτρων για τις ΑΠΕ ζήτησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μανώλης Παναγιωτάκης, ενώ υπερασπίστηκε τo status quo της Επιχείρησης, λέγοντας ότι είναι «άδικο και αβάσιμο να κατηγορείται ότι μονοπωλεί την αγορά» στη συνάντηση που είχε χθες στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε και την επίτροπο Ανταγωνισμού Μαγκρίτ Βεστάγκερ. Ας σημειωθεί ότι η κ. Βεστάγκερ επανειλημμένα έχει στείλει προειδοποιητικά μηνύματα προς τις ελληνικές αρχές για το μονοπώλιο της ΔΕΗ.

Όμως, ο κ. Παναγιωτάκης χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι το μερίδιο της ΔΕΗ στην ηλεκτροπαραγωγή έχει περιοριστεί στο 61%, τη στιγμή που η Κομισιόν ζητεί πραγματικό άνοιγμα στην αγορά λιανικής και πρόσβαση όλων των εταιρειών στον λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά, τα δύο «καύσιμα» που χρησιμοποιεί μονοπωλιακά η ΔΕΗ. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του κ. Κανιέτε, ο οποίος παρέθεσε χθες γεύμα εργασίας στους εκπροσώπους εταιρειών ηλεκτρισμού της Ευρώπης.

Ο κ. Παναγιωτάκης τάχθηκε κατά του μεταβατικού μηχανισμού των ΑΔΙ, ενός συστήματος στην αγορά χονδρικής για την αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων. «Είναι προφανές ότι δεν χρειάζονται ΑΔΙ προς το παρόν, ούτε για λόγους ευελιξίας» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΔΕΗ για τη συνάντηση στις Βρυξέλλες. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Παναγιωτάκης επικαλείται την υπερεπάρκεια της διαθέσιμης ισχύος, συνεπεία αφενός της μείωσης της ζήτησης ηλεκτρισμού και αφετέρου λόγω της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ.

Ωστόσο, η ίδια η κυβέρνηση στις προτάσεις που είχε καταθέσει στις αρχές Ιουνίου προς τους δανειστές, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, είχε δηλώσει ότι για την περίοδο Μαΐου - Οκτωβρίου θα καταβάλλονταν τα ΑΔΙ προς τις μονάδες, στο πλαίσιο του μεταβατικού μηχανισμού. ΔΥΟ ΑΡΧΕΣ Σε μεσομακροπρόθεσμη βάση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ τάχθηκε υπέρ ενός συστήματος ΑΔΙ, όπως αυτό που τείνει να διαμορφωθεί στην Ε.Ε. «Στο μέλλον, όταν χρειαστούν, πρέπει να πληρούν δύο θεμελιώδεις αρχές: Να διατίθενται με τρόπο αντικειμενικό και τεχνολογικά ουδέτερο, δηλαδή να αμείβονται όλες οι μονάδες που παρέχουν επάρκεια ισχύος στο σύστημα και η τιμή τους να προκύπτει μέσα από αγοραστικούς μηχανισμούς - προσφορά και ζήτηση, π.χ. μειοδοτικοί διαγωνισμοί ισχύος», επισήμανε.

Για το κόστος ρύπων, ο κ. Παναγιωτάκης έθεσε στο τραπέζι αίτημα της ΔΕΗ για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων εκπομπών CO2, επικαλούμενος αφενός ότι το 2014 το ΑΕΠ της χώρας ήταν μικρότερο του 60% του μέσου όρου της Ε.Ε. και αφετέρου ότι οι γειτονικές χώρες, εκτός της Ιταλίας, δεν έχουν υποχρεώσεις αγοράς δικαιωμάτων CO2, με αποτέλεσμα τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την υπέρμετρη αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρισμού σε βάρος των εγχώριων μονάδων παραγωγής. Για την αγορά ηλεκτρισμού δήλωσε ότι η ΔΕΗ είναι υπέρ ενός συνολικού ανασχεδιασμού και του Target Model (το νέο ευρωπαϊκό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς).

Υπογράμμισε, πάντως, ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι οι γενικές αλλαγές μπορεί σε επίπεδο χώρας με συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες να μην οδηγούν σε επιθυμητά αποτελέσματα. Τέλος, επισήμανε ότι μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι για το 2030 σχετικά με τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο 27% του συνολικού ενεργειακού ισοζυγίου, εφόσον επιτευχθεί συνδυαστικά σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, ορθολογική χρήση ηλεκτρισμού με μείωση στην οικιακή κατανάλωση και αύξηση της χρήσης του ηλεκτρισμού στις μεταφορές, καθώς και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών.

«Ρυθμίσεις και κίνητρα (για τις ΑΠΕ) εκτός των όρων της αγοράς, δεν χρειάζονται και πρέπει σταδιακά να καταργηθούν, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, που λόγω κλιματικών συνθηκών είανι προνομιούχος για την ανάπτυξη των ΑΠΕ» πρόσθεσε.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90