22/06/2015
Στο «μικροσκόπιο» τα business plan των επιχειρήσεων

 

Η αναθεώρηση και η προσαρμογή της στρατηγικής των επιχειρήσεων στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ελληνική αγορά θεωρείται επιτακτική, την ώρα που η αβεβαιότητα και η έλλειψη ρευστότητας συνεχίζουν να κρατούν καθηλωμένη την οικονομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησαν από κοινού η «Ευρωσύμβουλοι Α.Ε.» και η Roland Berger Strategy Consultants με θέμα τις «Αναδιαρθρώσεις στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα» και παρουσίαζει σήμερα η «Η», οι ελληνικές επιχειρήσεις ανεξάρτητα από την ευρωστία και την αντοχή που έχουν επιδείξει έως σήμερα στην κρίση, οφείλουν να επαναξετάσουν τη λειτουργία τους και ενδεχομένως να αναζητήσουν νέα «όπλα» για να αντεπεξέλθουν στις αυξανόμενες δυσκολίες. Και αυτό γιατί τα μέτρα που έλαβαν έως τώρα δεν είναι αρκετά για να «επουλώσουν πλήρως τις πληγές» που προκάλεσε η ραγδαία πτώση των πωλήσεων τα προηγούμενα χρόνια αλλά και η επιστροφή της χώρας σε τροχιά ύφεσης.

Όπως λέει ο κ. Γ. Μπίτζης, στέλεχος της «Ευρωσύμβουλοι Α.Ε.» και υπεύθυνος της έρευνας, πρέπει να κινηθούν πιο δυναμικά και να αναζητήσουν νέες λύσεις και τονίζει πως έως τώρα λειτούργησαν αρκετά συντηρητικά, αναβάλλοντας την υλοποίηση δύσκολων αποφάσεων.

Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα εύρηματα της μελέτης, όπου η πλειονότητα των επιχειρήσεων που βρέθηκαν στο «μικροσκόπιο» δεν αξιοποίησε όσο μπορούσε τα σύγχρονα μέσα χρηματοδότησης, ενώ απέφυγε όσο μπορούσε να λάβει δραστικά μέτρα για τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Συγκεκριμένα, η πλειονότητα των επιχειρήσεων επικεντρώθηκε στην ταχύτερη είσπραξη των απαιτήσεων και στην καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων, την ίδια ώρα που επιδίωξε να κερδίσει περισσότερο χρόνο για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές και τους συνεργάτες της.

Από την άλλη πλευρά, λιγότερη έμφαση δόθηκε στην αξιοποίηση του Factoring όσον αφορά στις ανάγκες χρηματοδότησης, ενώ δεν έγινε σημαντική χρήση λύσεων, όπως το sale & lease back (πώληση και επαναμίσθωση). Ανάλογη συμπεριφορά επέδειξαν και όσον αφορά στην άντληση ρευστότητας και στην εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση των εργασιών τους, αφού οι περισσότερες προτίμησαν να αιτηθούν την επέκταση των υφιστάμενων γραμμών χρηματοδότησης τόσο χρονικά όσο και ποσοτικά αλλά και το άνοιγμα νέων.

Αντίθετα, λιγότερη διάθεση έδειξαν και εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να δείχνουν στο ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτή και στην άντληση ρευστότητας από νέες πηγές, όπως ο συνδυασμός έκδοσης ομολόγων και νέων μετοχών. Πάντως, όπως επισημαίνει ο κ. Μπίτζης, οι συμφωνίες - συνεργασίες και οι συμμαχίες με ξένα επενδυτικά κεφάλαια ή Έλληνες επενδυτές κερδίζουν έδαφος το τελευταίο διάστημα λόγω της αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδότηση την αγορά με νέα κεφάλαια, αλλά και της εξαιρετικά δυσχερής θέσης στην οποία έχουν περιέλθει αρκετές εταιρείες. Επιπλέον, αυξάνονται και οι συναλλαγές που αφορούν στην πώληση περιουσιακών στοιχείων, σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν που ήταν το «τελευταίο καταφύγιο».

Σύμφωνα με την έρευνα της «Ευρωσύμβουλοι Α.Ε.» και της Roland Berger, η μεγαλύτερη ανάγκη για επενεξέταση του τρόπου λειτουργίας εντοπίζεται στους κλάδους του τουρισμού, του φαρμάκου και του εμπορίου, όπου προφανώς παρατηρούνται οι περισσότερες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανείων και στα επίπεδα ρευστότητας.

Επιχειρήσεις... δύο «ταχυτήτων»
Ωστόσο, πέραν των εταιρειών που είδαν τα μεγέθη και τους χρηματοοικονομικούς τους δείκτες να επιδεινώνονται στη διάρκεια της κρίσης υπήρξαν και κάποιες που την περίοδο 2008-2013 μπόρεσαν να χαράξουν μια διαφορετική πορεία, και να βελτιώσουν τη θέση τους. Υπολογίζεται ότι περίπου 30% των εταιρειών, που εξέτασε η έρευνα, κατάφερε να διευρύνει τις πωλήσεις της, κυρίως κλέβοντας μερίδιο από τους πιο αδύναμους κρίκους της αγοράς. Αυτό δεν αφορά μόνο τους μεγάλους ομίλους, που είχαν ευκολότερη πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό αλλά και τους απαραίτητους πόρους για να απαντήσουν στις κινήσεις του ανταγωνισμού, αλλά και μικρότερες οι οποίες πήραν «έξυπνες» αποφάσεις και επένδυσαν στην εξωστρέφεια. Η διείσδυση στο εξωτερικό αποδείχθηκε για αρκετές σωτήρια όχι μόνο για την επιβίωσή τους, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90