18/06/2015
500 εκ. οι οφειλές Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις ιατροτεχνολογίας

 

Σε καθοδική τροχιά έχει εισέλθει η αγορά ιατροτεχνολογίας στη χώρα μας λόγω της «στάσης πληρωμών» των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Οι οφειλές των νοσοκομείων έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ με περίπου το 50% να αφορά τους προμηθευτές ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Οι οφειλές αυτές αφορούν προμήθειες από το 2012 και μετά, και παρουσιάζουν αυξητική τάση τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ), στην Ελλάδα ο εκτιμώμενος κύκλος εργασιών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων εκτιμάται στο 1 δισ. ευρώ, με την εγχώρια βιομηχανία (εμπορική και κατασκευαστική) να απασχολεί πάνω από 5.000 εργαζομένους υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, όπως επιστήμονες υγείας (ιατροί, βιολόγοι, βιοτεχνολόγοι, νοσηλευτές, τεχνολόγοι κ.λπ.), μηχανικοί υγείας, βιομηχανικοί, επιστήμονες βιοπληροφορικής, αλλά και τηλεπικοινωνιών.

Την ίδια στιγμή, η ευρωπαϊκή αγορά ιατρικής τεχνολογίας εκτιμάται στα 100 δισ. ευρώ και αποτελεί το 28% της παγκόσμιας αγοράς ιατροτεχνολογίας, δεύτερη μετά τις ΗΠΑ, που εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 40%. Κυρίαρχες χώρες της ευρωπαϊκής αγοράς είναι η Γερμανία (28%), η Γαλλία (16%), η Βρετανία (11%) και η Ιταλία (10%). Παγκοσμίως, απασχολεί 575.000 άτομα σε 25.000 εταιρείες και επενδύει 7%-12% των εσόδων της στην έρευνα και ανάπτυξη.

Στήριξη

Όπως αναφέρει το Δ.Σ. του ΣΕΙΒ, «η μη αξιοποίηση της ιατρικής τεχνολογίας οδηγεί σε αύξηση των δαπανών υγείας και σε σπατάλες που υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος Υγείας». Η ελληνική πολιτεία -σημειώνει- «πρέπει ακόμα και σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες να στηρίξει, στο μέτρο του δυνατού, την εγχώρια βιομηχανία ιατρικής τεχνολογίας καθώς μακροπρόθεσμα μόνο όφελος έχει να αποκομίσει, δημιουργώντας ένα σταθερό και βιώσιμο σύστημα περίθαλψης, και συμβάλλοντας στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ανθρώπων, η οποία συνεπάγεται ευημερία, παραγωγικότητα και συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, το ΔΣ του ΣΕΙΒ με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα ενημέρωσης για τα Ιατροτεχνολογικά & Διαγνωστικά Προϊόντα (15-21 Ιουνίου). Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΣΕΙΒ, σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 500.000 ιατροτεχνολογικά προϊόντα που συμβάλλουν στη διάγνωση και θεραπεία της υγείας των ανθρώπων. Μάλιστα, κάθε 38 λεπτά κατατίθεται στην Ευρώπη ένας φάκελος ευρεσιτεχνίας ιατροτεχνολογικών προϊόντων και κάθε τρεις μήνες ανακαλύπτεται ένα νέο διαγνωστικό μέσο για την ανάσχεση μιας πανδημίας. Οι ομιλητές υπογράμμισαν επίσης ότι η διατήρηση της καλύτερης υγείας των ανθρώπων στην παραγωγική ηλικία, χάρη στη χρήση ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη καθώς επισπεύδεται η επιστροφή του ασθενή στην εργασία του, ενώ μειώνεται ο χρόνος νοσηλείας ή ιατρικών επισκέψεων αλλά και οι δαπάνες περίθαλψής του.

«Παράλληλα, αν αναλογιστούμε ότι το 2050 υπολογίζεται ότι πάνω από 1,6 δισ. άνθρωποι θα είναι άνω των 65 ετών, τότε γίνεται σαφές ότι η συμβολή των καινοτόμων ιατρικών προϊόντων στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων είναι εξίσου σημαντική, αφού τους εξασφαλίζει μια δραστήρια ζωή και τους δίνει τη δυνατότητα να συνεισφέρουν ενεργά στην κοινωνία, την οικονομία, τα ασφαλιστικά ταμεία», τόνισαν χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας υποστήριξαν ότι η ιατρική τεχνολογία και η αποτελεσματική χρήση της συμβάλλει θετικά και στην υποστήριξη βιώσιμων συστημάτων υγείας, μέσω της μείωσης των χρόνων αναμονής, στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών και στη μείωση των δαπανών, αποφεύγοντας τις περιττές εξετάσεις, ημέρες νοσηλείας και θεραπείες.

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ:

• Η βιομηχανία ιατροτεχνολογικών προϊόντων επενδύει 7%-12% των εσόδων της στην έρευνα και ανάπτυξη.

• Πάνω από το 95% των επιχειρήσεων ιατροτεχνολογικών προϊόντων είναι μικρομεσαίες.

• Υπάρχουν πάνω από 500.000 ιατροτεχνολογικά προϊόντα που συμβάλλουν στη διάγνωση και θεραπεία της υγείας των ανθρώπων.

• Κάθε 38 λεπτά κατατίθεται στην Ευρώπη ένας φάκελος ευρεσιτεχνίας ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

• Κάθε τρεις μήνες ανακαλύπτεται ένα νέο διαγνωστικό μέσο για την ανάσχεση μιας πανδημίας.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90