12/06/2015
Σε ανοδική πορεία βρίσκεται από τουριστικής πλευράς η Αθήνα

 

Σε ανοδική πορεία βρίσκεται από τουριστικής πλευράς η Αθήνα τη φετινή χρονιά, αλλά οι ξενοδόχοι προειδοποιούν ότι πρόκειται για μία εύθραυστη πορεία ανάκαμψης που δεν μπορεί να καλύψει τις απώλειες που υπάρχουν.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) επισημαίνει ότι τα στοιχεία τουριστικής κίνησης είναι θετικά φέτος, καθώς παρατηρείται αύξηση κατά 10% της μέσης πληρότητας των ξενοδοχείων και αύξηση κατά 5,3% της μέσης τιμής δωματίου, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2015, έναντι του αντίστοιχου πενταμήνου 2014 - σύμφωνα με τα μηνιαία δελτία ΕΞΑΑΑ και GBR Consulting.

Συγκεκριμένα, η πληρότητα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έφθασε στο 70,6% έναντι 64,1% το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014, ενώ η μέση τιμή δωματίου διαμορφώθηκε στα 81,55 ευρώ έναντι 77,47 ευρώ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έχουν ακόμη τα στοιχεία για τον Μάιο, όπου η πληρότητα έφθασε στο 89,4% έναντι 85,4% και η μέση τιμή δωματίου ήταν στα 98,21 ευρώ από 93,77 ευρώ.

ΑΦΙΞΕΙΣ

Την ίδια στιγμή, οι αφίξεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών αυξήθηκαν κατά 26%, άνοδος που δεν αντανακλάται στην πληρότητα των ξενοδοχείων όπως τονίζει η ΕΞΑΑΑ, προσθέτοντας ότι ένα σημαντικό ποσοστό αφίξεων διαφεύγει για να κάνει στη συνέχεια λόγο για την ανάγκη να υπάρξει έλεγχος των χιλιάδων παρανόμως λειτουργούντων καταλυμάτων.

Επίσης, η ΕΞΑΑΑ τονίζει ότι δεν θα πρέπει να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις σχετικά με τις τιμές των ξενοδοχείων της Αττικής, υποστηρίζοντας πως πολλές φορές δημιουργείται παραπλανητική εικόνα από τις τιμές που προκύπτουν από ανάλυση των στοιχείων από το Διαδίκτυο. Η ένωση επικαλείται τα στοιχεία του European Benchmarking της GBR Consulting, σύμφωνα με το οποίο στο διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου, η Αθήνα ήταν η πιο φθηνή πρωτεύουσα της Ευρώπης.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Επιπλέον, οι ξενοδόχοι της Αθήνας τονίζουν ότι η θετική πορεία των τελευταίων δύο ετών δεν μπορεί να καλύψει τις απώλειες που υπήρξαν την πενταετία 2008-2013 όπου είχαμε κατακόρυφη πτώση όλων των δεικτών απόδοσης από 40% έως 60% και οι ξενοδοχειακές μονάδες μειώθηκαν κατά 89.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90