10/06/2015
Οι βιομήχανοι ζητούν από την κυβέρνηση να μην αποδεχτεί το μέτρο για αυξήσεις στο ρεύμα

 

Mετά τις αιχμές για τη σκοπιμότητα των δανειστών να συμπεριλάβουν στην πρότασή τους προς την ελληνική κυβέρνηση την κατάργηση της έκπτωσης 20% που δίνει η ΔΕΗ στις βιομηχανίες στην Υψηλή Τάση, η ΕΒΙΚΕΝ, η ένωση που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, κλιμακώνει τις αντιδράσεις, δημοσιοποιώντας χθες ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση και τους θεσμούς και ζητώντας να μη γίνει αποδεκτό το μέτρο.

Πάντως αν η ελληνική κυβέρνηση δεν συμπεριλάβει το σχετικό θέμα στα τροποποιητικά κείμενα που στέλνει τους θεσμούς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, τότε είναι πολύ πιθανόν το παιχνίδι να χαθεί. «Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν λαμβάνεται πρόνοια για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των νέων τιμολογίων σε σχέση ιδίως με εκείνα των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας», τονίζει η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της, υπογραμμίζοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν πρέπει να επιμείνουν στις προτάσεις τους προς την κυβέρνηση και ούτε εκείνη να δεχθεί να εφαρμόσει αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρισμού, καθώς θέτουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και τη διατήρηση δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, εμποδίζοντας την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η ΕΒΙΚΕΝ υποστηρίζει ακόμα ότι τα τιμολόγια που ίσχυσαν το 2014 κατέληγαν σε τελικό κόστος 30% υψηλότερο από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της βαριάς ελληνικής βιομηχανίας, σύμφωνα με μελέτη του διεθνούς οίκου συμβούλων Roland Berger. Εξάλλου με τη σημαντική πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και των πετρελαιοειδών από το τελευταίο τρίμηνο του 2014, οι χονδρεμπορικές τιμές μειώθηκαν σημαντικά στην Ευρώπη αλλά όχι και στην Ελλάδα αυξάνοντας το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.

Διακοψιμότητα
Πρέπει να σημειωθεί ότι για τα τιμολόγια της ΔΕΗ προς τη βιομηχανία που τροφοδοτείται στην Υψηλή Τάση δεν έχει διατυπώσει ενστάσεις, μέχρι σήμερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε., που πιθανώς είναι και η πιο αρμόδια για το θέμα αυτό.

Τα τιμολόγια έχουν εγκριθεί από έκτακτες γενικές συνελεύσεις της ΔΕΗ το 2014 και το 2015 ως μεταβατικό μέτρο, μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή άλλες ρυθμίσεις όπως η «διακοψιμότητα» κ.λπ., προκειμένου να μειωθεί το υψηλό ενεργειακό κόστος.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90