09/06/2015
Αιχμηρές οι ερωτήσεις των επενδυτών στα Διεθνή συνέδρια

 

Στα διεθνή συνέδρια (roadshows) που διενεργούνται αυτές τις ημέρες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, οι εκπρόσωποι των ελληνικών επιχειρήσεων και των τραπεζών δέχονται αιχμηρές ερωτήσεις από τους ξένους θεσμικούς επενδυτές. Παρ'όλα αυτά, όμως, οι διεθνείς «παίχτες» δείχνουν να βρίσκονται με «το όπλο παρά πόδα» ώστε να επενδύσουν στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο θεωρούν φθηνό, όταν αρθεί η πολιτική και κυρίως η οικονομική αβεβαιότητα στη χώρα μας.

Χθες πραγματοποιήθηκε το roadshow της UBS στο Λονδίνο, το οποίο αφορούσε αναδυόμενες αγορές της δυτικής Ευρώπης και συμμετείχαν διεθνείς επιχειρήσεις και τράπεζες. Οι ξένοι δεν δίστασαν να ρωτήσουν τους εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών κατά πόσον έχουν αποτυπωμένο κάποιο εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση Grexit (κακό σενάριο).

Οι περισσότερες ερωτήσεις των διεθνών επενδυτών αφορούσαν την ελληνική πολιτική σκηνή, καθώς μεγάλα funds ζήτησαν από τους Έλληνες εκπροσώπους χαρτογράφηση της πολιτικής κατάστασης, όπως και να τους αναφέρουν πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο νέων εκλογών, αλλά και τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία εστίαζαν κυρίως στο θέμα της ρευστότητας ιδιαίτερα των τραπεζών, από τις οποίες ζητήθηκε να υπολογίσουν πόσο γρήγορη θα είναι η ανάκαμψη σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας. Αν και οι ξένοι αναγνωρίζουν την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο εμφανίζονται ανήσυχοι για το credit negative των ελληνικών ομολόγων, που αποδυναμώνει τις αξίες των χαρτοφυλακίων των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Παρά το γεγονός αυτό, τα διεθνή funds εμφανίστηκαν έτοιμα να ακούσουν μεγέθη και προοπτικές για τις ελληνικές εταιρείες στον βαθμό που αυτά μπορούν να αποτυπωθούν με βάση τα διάφορα σενάρια, και δήλωναν πως είναι έτοιμα να τοποθετηθούν λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων σε διάφορες μετοχές επιχειρήσεων και τραπεζών υπό προϋποθέσεις.

Εν τω μεταξύ, αρχίζει σήμερα και θα συνεχιστεί και αύριο το κρίσιμο roadshow που διοργανώνει το ελληνικό χρηματιστήριο μαζί με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στη Νέα Υόρκη.

Στο συγκεκριμένο roadshow συμμετέχουν οι: Aegean, Alpha Bank, EXAE, Ελλάκτωρ, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Σαράντης, Grivalia Properties, EΛΠΕ, Ιντραλότ, Lamda Development, MIG, METKA, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, Piraeusbank, Terna Energy, Πλαστικά Θράκης, Τιτάν.

Μεγάλα ονόματα ξένων θεσμικών επενδυτών αναμένεται να είναι παρόντα στο συγκεκριμένο συνέδριο, όπως Morgan Stanley, Templeton, Fairfax κ.λπ. Οι συναντήσεων που είναι προγραμματισμένες μεταξύ των εκπροσώπων των ελληνικών επιχειρήσεων και των funds ξεπερνούν τις 550, με προοπτική να αυξηθούν.

Τέλος, η ελληνική αποστολή, σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, καλείται να αποκαταστήσει το κλίμα εμπιστοσύνης προς την επενδυτική κοινότητα.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90