08/06/2015
Αύξηση 50% στον τραπεζικό δανεισμό 15 εισηγμένων

 

Απροσδόκητη άνοδο -με ελάχιστες εξαιρέσεις- σημείωσαν οι τραπεζικές υποχρεώσεις των ισχυρών ομίλων του Χρηματιστηρίου Αθηνών μέσα σε διάστημα μόλις τριών μηνών. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των ισολογισμών σε δεκαπέντε μεγάλες εισηγμένες για το πρώτο τρίμηνο του 2015, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη μείωση του, ο συνολικός δανεισμός αυξήθηκε κατά 50% και ανήλθε σε 17,6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2015 από 11,7 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2014. Με εξαίρεση τον ΟΤΕ και την Intralot, οι οποίες κατάφεραν να τον περιορίσουν, αλλά και τις Aegean Airlines και ΟΠΑΠ που εμφανίζονται με μηδενικό δανεισμό, όλες οι υπόλοιπες έχουν μεγαλύτερο δανεισμό σε σύγκριση με τρεις μήνες πριν.

Την υψηλότερη ποσοστιαία άνοδο από το δείγμα που συγκέντρωσε η «Η» είχε η «Σωληνουργεία Κορίνθου» (52,14%), εξέλιξη που η εταιρεία αποδίδει στις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης της νέας μονάδας κατασκευής σωλήνων μεγάλης διαμέτρου αλλά και σε κεφάλαια κίνησης για τις παραγγελίες που είναι υπό εκτέλεση.

Ανάλογη είναι η κατάσταση στη «Μότορ Οϊλ», τον Μυτιληναίο και την «Τιτάν», που συνεχίζει να επενδύει στις αγορές των ΗΠΑ και της Αιγύπτου όπου φαίνεται πως υπάρχουν καλύτερες προοπτικές σε σχέση με την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων που δραστηριοποιείται η τσιμεντοβιομηχανία.

Στον αντίποδα βρίσκεται ο ΟΤΕ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές του στη μείωση του δανεισμού και των υποχρεώσεων, προκειμένου να «απελευθερώσει» κεφάλαια για νέες επενδύσεις. Ο επικεφαλής του ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ανέφερε ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για τη συγκράτηση του κόστους συνεχίζουν να αποδίδουν και τόνισε ότι «θα αναληφθούν περαιτέρω πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων».

Υπογράμμισε δε ότι ο έλεγχος του κόστους, η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία και οι ταμειακές ροές, επέτρεψαν στην εταιρεία να συνεχίσει να επενδύει σε δίκτυα και υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, διατηρώντας παράλληλα την οικονομική ευρωστία και εκτίμηση ότι «οι τάσεις να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς». Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι συνολικές υποχρεώσεις των εισηγμένων, οι οποίες εμφανίζονται μειωμένες στο τέλος του πρώτου τριμήνου. ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ ξεχωρίζουν με τις επιδόσεις τους στον τομέα αυτό, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η Motor Oil, η «Τιτάν» και η «Σωληνουργεία Κορίνθου».

Απαραίτητη η επιστροφή στην ανάπτυξη

Οπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης και συρρίκνωσης του ΑΕΠ η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία, προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα στην αγορά. Οι επιχειρήσεις, όπως λένε, δεν μπορούν να ανταπεξέρχονται επ' αόριστον στις ασφυκτικές συνθήκες που δημιουργεί η παρατεταμένη κάμψη της κατανάλωσης και η έλλειψη ρευστότητας, καθώς τα όριά τους δοκιμάζονται σε καθημερινή βάση. «Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών εκτός του ότι είναι απαραίτητη, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα για τη χώρα, πρέπει να δίνει έμφαση στην αξιοποίηση κλάδων της οικονομίας που έχουν δυνατότητες. Είναι απαραίτητο να υπάρξουν πρωτοβουλιες για την αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς δεν πάει άλλο», σημειώνουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως «δεν είναι τυχαίο ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν "σανίδα σωτηρίας" σε εγχώριους και ξένους επενδυτές». Το φρέσκο χρήμα που θα εισρεύσει θα κατευθυνθεί πρωτίστως για την κάλυψη των υποχρεώσεων και δευτερευόντως σε νέες επενδύσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Σε κάθε περίπτωση, σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας παρακολουθεί με ιδιαίτερη αγωνία τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές, καθώς η έκβασή τους θα κρίνει την πορεία των εργασιών τους.

Παρότι οι περισσότερες, και ειδικά οι μεγάλες πολυεθνικές έχουν έτοιμα εναλλακτικά σχέδια (Plan B) για το πρώτο διάστημα που η Ελλάδα αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, εντούτοις όλοι απεύχονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες, όπως παραδέχονται παράγοντες της αγοράς, είναι δύσκολο να προβλεφθουν με ακρίβεια, καθώς ένα Grexit μπορεί να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» και να έχει απρόβλεπτη κατάληξη. Το σίγουρο είναι πως το βιοτικό επίπεδο και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών θα υποστούν ραγδαία κάμψη, η οποία θα αναγκάσει τις επιχειρήσεις να επανεξετάσουν συνολικά τη στάση τους.

Περικοπών, συνέχεια...

Σε δύο βασικούς άξονες θα συνεχίσει να κινείται η στρατηγική των εισηγμένων τα επόμενα τρίμηνα του έτους: τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και την εξωστρέφεια. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, με δεδομένη την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά, όπου κυριαρχεί η χαμηλή ζήτηση και η έλλειψη ρευστότητας, η έμφαση στην περιστολή του κόστους και η επέκταση στο εξωτερικό είναι απαραίτητα προκειμένου οι εταιρείες να διασφαλίσουν την ομαλή ροή των εργασιών τους. Μάλιστα, η αναζήτηση ευκαιριών στις διεθνείς αγορές φαίνεται πως αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο ακόμη και για εισηγμένες οι οποίες στα «χρόνια της ευημερίας» είχαν επαναπαυθεί στα έσοδα που έρχονταν από την Ελλάδα.

Η προσπάθειά τους βέβαια δεν είναι εύκολη καθώς χρειάζονται νέα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους εκτός συνόρων, σε μια εποχή που η τραπεζική χρηματοδότηση σπανίζει και το κόστος χρήματος είναι σχεδόν απαγορευτικό. Την ίδια ώρα, η συγκράτηση των δαπανών και η μείωση του κόστους, παρά τα δραστικά μέτρα που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια, όπως οι μαζικές απολύσεις, ο τερματισμός λειτουργίας μονάδων παραγωγής και η πώληση πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, θυγατρικές κ.α.), αναμένεται να συνεχισθούν, μετά τη ραγδαία επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και έπειτα και την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ύφεσης. Η πολιτική αβεβαιότητα έχει κυριολεκτικά «παγώσει» την αγορά, η οποία στενάζει από την πτώση των εσόδων και την απροθυμία της πλειονότητας των καταναλωτών να δαπανήσουν χρήματα για προϊόντα και υπηρεσίες πέραν των αναγκαίων.

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90