08/06/2015
Ερχονται μεγάλα deals στην αγορά εάν υπογραφεί η συμφωνία

 

Αλυσιδωτές αντιδράσεις αναμένεται να πυροδοτήσει η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πιστωτές που θα επιλύει το «ελληνικό ζήτημα» και θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της χώρας. Πέρα από την αποκατάσταση της σταθερότητας και την αναθέρμανση της κατανάλωσης εκτιμάται πως θα λειτουργήσει καταλυτικά στην επανεκκίνηση των επενδύσεων και στην ολοκλήρωση μιας σειράς επιχειρηματικών deals που «πάγωσαν» εξαιτίας της αβεβαιότητας.

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται έντονη κινητικότητα στην αγορά, με αρκετούς επιχειρηματίες να «δίνουν τα χέρια, προεξοφλώντας τη θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς. Ξεχωρίζουν το «mega-deal» ανάμεσα στον Σκλαβενίτη και τον Βερόπουλο, η συμφωνία μεταξύ της Pharmathen και της BC Partners και η εξαγορά του 25% της Green Cola Company από τον γνωστό επιχειρηματία Γιάννη Χήτο (Ζαγόρι- Fix Hellas).

Τον δρόμο για την υλοποίηση αρκετών «deals» στην ελληνική αγορά αναμένεται να ανοίξει η επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της χώρας. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες που περιμένουν την κατάληξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, -οι οποίες έχουν εισέλθει στην πιο κρίσιμη φάση τους- προκειμένου να προχωρήσουν σε συνεργασίες που θα δώσουν νέα προοπτική στις εργασίες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και πάρα πολλούς μήνες γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ επιχειρήσεων και επενδυτών σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, από τα τρόφιμα και τον τουρισμό μέχρι τη φαρμακοβιομηχανία και τις ιχθυοκαλλιέργειες, με στόχο την εξεύρεση κοινού τόπου. Την ίδια ώρα, αρκετοί επενδυτές εξωτερικό εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για ευκαιρίες στην Ελλάδα, και εφόσον αρθεί η αβεβαιότητα είναι πρόθυμοι να κάνουν πράξη τα σχέδιά τους.

Η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά, με την έλλειψη ρευστότητας και την παρατεταμένη κάμψη της κατανάλωσης να κυριαρχεί έχει αλλάξει τα δεδομένα, υποχρεώνοντας πολλές από αυτές να αναζητήσουν «συμμαχίες» με στρατηγικούς επενδυτές ή και με μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου τους για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους.

Μεγάλος παίκτης

Ύστερα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης και δραστικής συρρίκνωσης του ΑΕΠ (μειώθηκε κατά περίπου 25%), όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, είναι φυσικό να υπάρχουν εταιρείες, κυρίως οι μικρότερες που δεν αντέχουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, χωρίς τη στήριξη κάποιου μεγαλύτερου παίκτη που θα προσφέρει τα απαραίτητα κεφάλαια και θα καλύψει τις «μαύρες τρύπες» στα ταμεία. Η άλλη επιλογή, σημειώνουν οι ίδιοι, είναι το λουκέτο και ο τερματισμός της λειτουργίας. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και εταιρείες που επιζητούν «συμμαχίες» με στρατηγικούς επενδυτές, οι οποίοι με τη ρευστότητά τους θα τις βοηθήσουν να υλοποιήσουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια. Κάποιες, μάλιστα, προεξοφλώντας ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας θα κυλήσουν ομάλα και δεν θα συμβεί κάποιο «ατύχημα» που θα ανατρέψει άρδην τα δεδομένα, έχουν κάνει ήδη τις κινήσεις τους.

Διεθνής ανάπτυξη
Μια τέτοια περίπτωση είναι η Green Cola Hellas, η οποία πριν από μερικές μέρες «έδωσε τα χέρια» με τον γνωστό επιχειρηματία Γ. Χήτο (μέτοχος και πρόεδρος της «Χήτος ΑΒΕΕ» που εμφιαλώνει το Ζαγόρι και παράλληλα αντιπρόεδρος στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία που πρόσφατα εξαγοράστηκε από τον όμιλο Carlsberg). Με βάση τη συμφωνία, ο κ. Χήτος θα αποκτήσει το 25% της εταιρείας μέσω διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ενώ παράλληλα θα αναλάβει τη θέση του εκτελεστικού προέδρου, με δικαίωμα καταστατικής μειοψηφίας στο νέο επταμελές διοικητικό συμβούλιο που θα συσταθεί.

Η ακριτική βιομηχανία αναψυκτικών της οικογένειας Βενιέρη έψαχνε εδώ και πολύ καιρό συνεργάτες, οι οποίοι θα στήριζαν την προσπάθεια επέκτασή της στις διεθνείς αγορές. Η εταιρεία έχει ήδη παρουσία σε Κύπρο, Σερβία, Βέλγιο, Γερμανία, Ισραήλ, Κίνα και Αυστραλία και τώρα ετοιμάζεται να κάνει την είσοδό της στις ΗΠΑ. Ο εμπορικός διευθυντής της Green Cola Hellas, Γιώργος Βενιέρης μιλώντας πρόσφατα στην «Η» ανέφερε πως η εταιρεία αναζητούσε κάποιον που θα την βοηθούσε να υλοποιήσει το όραμά της, και πέρα από τα χρήματα να συμμερίζεται τις αξίες και τη φιλοσοφία της, ενώ αποκάλυψε πως η Green Cola λόγω της ραγδαίας ανάπτυξής της (από πωλήσεις 1,2 εκατ. ευρώ το 2010 έφθασε τα 9 εκατ. ευρώ το 2014 και φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 15 εκατ.) είχε κεντρίσει τα βλέμματα αρκετών επενδυτών.

Με παρόμοια λογική «έκλεισε» ένα από τα μεγαλύτερα deal στην ιστορία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η εξαγορά της Pharmathen από τον επενδυτικό κολοσσό BC Partners. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό που θα αποκτήσει η BC Partners θα υπερβεί το 70% του μετοχικού κεφαλαίου της Pharmathen, ενώ το τίμημα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το ποσό που δαπανήθηκε για την εξαγορά της Specifar το 2011 από την αμερικάνικη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Watson, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Οι τελικές υπογραφές αναμένεται να «πέσουν» τον Ιούλιο, ενώ η οικογένεια Κάτσου θα παραμείνει στο τιμόνι του ομίλου διατηρώντας μερίδιο μετοχών και τη διοίκησή του. Πηγές αναφέρουν ότι η διοίκηση έχει διαβεβαιώσει τους εργαζομένους ότι για τουλάχιστον δύο χρόνια δεν πρόκειται να θιγούν τα εργασιακά δικαιώματά τους, ενώ δεν θα υπάρξει καμία μισθολογική μεταβολή.

Ισχυρές βάσεις
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Pharmathen, Βασίλειος Κάτσος, «η Pharmathen με τη συμφωνία αυτή θωρακίζει τις ήδη ισχυρές της βάσεις και ενισχύεται σημαντικά, ανοίγοντας νέες προοπτικές για τον όμιλο». Και πρόσθεσε: «Η διοίκηση της Pharmathen παραμένει προσηλωμένη στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησης, σταθερή στη στρατηγική της: Έρευνα - Εξωστρέφεια - Επενδύσεις. Σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός διεθνούς φαρμακευτικού ομίλου του οποίου η καρδιά 'χτυπάει' στην Ελλάδα».

Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Σταθόπουλος, Managing Partner της BC Partners, ανέφερε ότι «είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη συνεργασία με τους ιδρυτές και τη διοικητική ομάδα της Pharmathen για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεχιζόμενης ανάπτυξης του ομίλου, μέσα από την επένδυση στην έρευνα, τη δημιουργία νέων προϊόντων, την επέκταση της διεθνούς παρουσίας και των εξαγορών στον συνεχώς αναπτυσσόμενο τομέα των γενόσημων φαρμάκων, στον οποίο ο όμιλος Pharmathen είναι ηγέτης στην Ευρώπη».

Άλλωστε, η έρευνα, η ανάπτυξη και η παραγωγή σύνθετων γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων, αποτελεί το δυνατό χαρτί της ελληνικής εταιρείας, η οποία κατά τη διάρκεια της κρίσης κατάφερε όχι μόνο να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες, αλλά πέτυχε να διπλασιάσει τον τζίρο της (για το 2015 προβλέπεται να φθάσει στα 200 εκατ. ευρώ) και να αυξήσει κατακόρυφα το ανθρώπινο δυναμικό της (από 500 άτομα το 2010 σε 1.000 το 2014). Η Pharmathen κατατάσσεται μέσα στις 50 μεγαλύτερες ερευνητικές εταιρείες της Ε.Ε. στο φαρμακευτικό κλάδο, επενδύοντας περίπου 25 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ήταν η πρώτη ελληνική εταιρεία που εξασφάλισε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 25 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του προγράμματος Έρευνας και Ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων μέσω της υποστήριξης του προγράμματος «InnovFin - EU Finance for Innovators».

Στον αντίποδα, η BC Partners διαχειρίζεται κεφάλαιο ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ ενώ διαθέτει γραφεία σε Λονδίνο, Παρίσι, Αμβούργο και Νέα Υόρκη. Από την ίδρυσή της το 1986 μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρώσει 88 επενδύσεις σε εταιρείες, με συνολική αξία 96 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90