04/06/2015
Βελτίωση επιδόσεων για τους «ισχυρούς» της ακτοπλοΐας

 

Παρότι το πρώτο τρίμηνο αποτελεί παραδοσιακά το χαμηλότερο τρίμηνο του έτους σε επίπεδο κίνησης για την επιβατηγό ναυτιλία, εντούτοις οι μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες κατάφεραν να βελτιώσουν την εικόνα των αποτελεσμάτων τους, ειδικά στον τομέα των EBITDA, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις. «Αγκάθι», ωστόσο, παραμένουν οι υπέρογκες υποχρεώσεις, οι οποίες υπονομεύουν τις προσπάθειές τους για ανάκαμψη και επιστροφή σε κερδοφόρο τροχιά.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των ισολογισμών για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε καλύτερη θέση φαίνονται να είναι οι Μινωικές Γραμμές του ομίλου Grimaldi, οι οποίες παρουσίασαν καθαρά κέρδη ύψους 2,35 εκατ. ευρώ από ζημίες 3,8 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα αύξησαν σημαντικά πωλήσεις και λειτουργικά κέρδη χάρη στα ηγετικά μερίδιά τους στις γραμμές της Αδριατικής (Αγκώνα και Τεργέστη) αλλά και στη γραμμή Ηράκλειο - Πειραιάς. Σύμφωνα με τη διοίκηση των Μινωικών Γραμμών, οι θετικές επιδόσεις του πρώτου τριμήνου οφείλονται κυρίως στην αύξηση των εσόδων, στη μείωση του κόστους καυσίμων συνέπεια της πτώσης των διεθνών τιμών πετρελαίου αλλά και στη μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων. Ρόλο έπαιξαν και οι αποφάσεις που εστίασαν στον περιορισμό των εξόδων και την αποδοτικότερη εκμετάλλευση του στόλου.

Επέκταση δρομολογίων
Βελτιωμένα είναι και τα μεγέθη της Attica Group (Blue Star Ferries και Superfast Ferries), η οποία για πρώτη φορά από το 2007 πέτυχε θετικό EBITDA ύψους 2,27 εκατ. ευρώ παρά την πτώση των πωλήσεών της. Στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγεται η αύξηση του μέσου μεταφορικού έργου ανά δρομολόγιο σε όλες τις κατηγορίες εσόδων και ιδιαίτερα στα φορτηγά οχήματα, τα οποία είναι και η βασική πηγή εσόδων τους χειμερινούς μήνες. Η εταιρεία, ωστόσο, δεν απέφυγε τις ζημίες, που διαμορφώθηκαν σε 10,87 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 16,64 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η διοίκηση της Attica συνεχίζει να επεξεργάζεται σχέδια ενίσχυσης του κύκλου εργασιών μέσα από νέους συνδυασμούς δρομολογίων καθώς και ανάπτυξη σε νέες αγορές εντός και εκτός Ελλάδας (ΗΠΑ και Δ. Μεσόγειο).

Αναδιάρθρωση δανεισμού
Αν και βρίσκεται στη δυσμενέστερη θέση από όλους τους μεγάλους του κλάδου, η ΑΝΕΚ κατάφερε να ενισχύσει τις πωλήσεις της και ταυτόχρονα να περιορίσει τις ζημίες τόσο σε επίπεδο EBITDA όσο και σε επίπεδο τελικών αποτελεσμάτων. Η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τις τράπεζες για τη ρύθμιση των δανείων της και εκτιμά ότι σύντομα θα επιτευχθεί τελική συμφωνία, η οποία θα καταστήσει ευκολότερη την εξυπηρέτησή τους. Υπολογίζεται ότι οι τραπεζικές υποχρεώσεις της ΑΝΕΚ στις 31.3.2015 υπερέβαιναν τα 276 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονταν σε 379,4 εκατ. ευρώ. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η βελτίωση των αποτελεσμάτων και για τις τρεις εταιρείες θα συνεχισθεί τα επόμενα δύο τρίμηνα, οπότε και θα κορυφωθεί η τουριστική σεζόν, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί κάποιο «ατύχημα» στη χώρα.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90