02/06/2015
Ενα ακόμη ζημιογόνο τρίμηνο για τις εισηγμένες

 

Η πρώτη αίσθηση για τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου είναι ότι «βαδίζουμε» άλλο ένα τρίμηνο προς νέο χαμηλό συνολικής κερδοφορίας και με τις ζημιογόνες εταιρείες να ξεπερνούν κατά πολύ τις κερδοφόρες.

Θλιβερή εικόνα προκύπτει και από τη φετινή δημοσιοποίηση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων για τις 231 εισηγμένες εταιρείες (έχουν διαγραφεί δύο από το ξεκίνημα της χρονιάς, και συγκεκριμένα η Hellas On Line και η Μοχλός). Αν και μέχρι το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, δηλαδή 72 ώρες πριν εκπνεύσει η δίμηνη προθεσμία, 53 εισηγμένες είχαν κάνει τις ανακοινώσεις τους –δηλαδή το 23% ή, αν προτιμάτε, μία στις πέντε εταιρείες– η πρώτη αίσθηση ήταν ότι «βαδίζουμε» άλλο ένα τρίμηνο προς νέο κατώτερο επίπεδο και τις ζημιογόνες εταιρείες να ξεπερνούν κατά πολύ τις κερδοφόρες.

Επιδείνωση

Το κλίμα από την πρώτη ανάλυση είναι σαφές και σε... αρμονία με το γενικότερο αρνητικό κλίμα στην αγορά και στην οικονομία. Πάντως, για να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα και πριν βγουν τα τελικά συμπεράσματα, καλό θα είναι να περιμένει κανείς όλες τις ανακοινώσεις, καθώς η πλειονότητα των εισηγμένων συνεχίζει μια παράδοση ετών και πιο συγκεκριμένα από τότε που εφαρμόζονται τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (1/1/2003, με το ν. 2992/20.3.2002) στο Χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, περισσότερες από 100 κάνουν τις ανακοινώσεις τους λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία.

Βέβαια, στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι στο χρηματιστήριο συμμετέχει ελάχιστος αριθμός επιχειρήσεων σε σχέση με το σύνολο, οπότε –ούτως ή άλλως– ασφαλή συμπεράσματα για το πού βαδίζει η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας δεν μπορούν να προκύψουν. Παρ’ όλα αυτά, είναι οι μεγαλύτερες από διάφορους κλάδους και δίνουν το στίγμα της πορείας σε τριμηνιαία, εξαμηνιαία, εννεαμηνιαία και ετήσια βάση. Ετσι η συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων είναι καθοριστική για τη γενική εικόνα της ελληνικής βιομηχανίας στη διάρκεια της χρονιάς και γι’ αυτό τα αποτελέσματα αναμένονται με ενδιαφέρον.

Θα πρέπει επίσης να τονισθεί ότι από τις 231 εισηγμένες τουλάχιστον οι 25 δεν δημοσιεύουν ισολογισμούς αφού βρίσκονται σε αδυναμία είτε λόγω εκκαθάρισης της εταιρείας είτε λόγω χρεοκοπίας, με συνέπεια να μη διαθέτουν λογιστήριο για να συντάξει τις λογιστικές καταστάσεις.

Ειδικότερα, η αγορά περιμένει το α΄ τρίμηνο του 2015 σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις λόγω πτώσης του ευρώ, που ευνοεί τις πωλήσεις σε δολαριακές αγορές. Επίσης αναμένεται καλή πορεία και για τα μονοπώλια, δηλαδή ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, αλλά και όσες εταιρείες στηρίζονται σε θετικές ταμειακές ροές.

Ζημιών συνέχεια

Για τις περισσότερες εταιρείες θα συνεχισθεί η ζημιογόνος πορεία, συμπληρώνοντας 19 πτωτικά συνεχή τρίμηνα. Το 2013 ήταν η χρονιά που οι περισσότερες εισηγμένες άγγιξαν τον πυθμένα των ζημιών τους. Το 2014 και ειδικά το τέταρτο τρίμηνο επικράτησε κάποια ανάταση Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014 επέστρεψαν σε κέρδη μετά τέσσερα χρόνια ζημιών παραδοσιακές δυνάμεις της αγοράς, όπως είναι ο Τιτάν, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί το τελικό αποτέλεσμα και να υπάρχει εκτίμηση από τους αναλυτές ότι το 2015 θα κυλήσει πιο ομαλά.

Ομως η απίστευτη καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων επανέφερε τις ζημίες σε πολλές εισηγμένες...

 

Πηγή: www.kathimerini.gr


efm_728x90