01/06/2015
Στο road show της Νέας Υόρκης 24 εισηγμένες επιχειρήσεις

 

Η προσέλκυση επενδύσεων είναι το «κλειδί» για να ξεφύγει η ελληνική οικονομία από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας. Ετσι και φέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά στις 9 και 10 Ιουνίου, 24 εισηγμένες εταιρείες του ελληνικού χρηματιστηρίου ετοιμάζονται να δώσουν το «παρών» στο Επενδυτικό Forum που συνδιοργανώνουν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Χρηματιστήριο της Αθήνας και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στη Νέα Υόρκη.

Όπως τονίζουν έγκυροι χρηματιστηριακοί παράγοντες οι εισηγμένες εταιρείες με πολύ καλές προοπτικές θα παραμείνουν εξωστρεφείς, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα. Τράπεζες, αλλά και ο ΟΠΑΠ εξακολουθούν να είναι οι εταιρείες εκείνες που έχουν κλείσει τα περισσότερα ραντεβού με τους fund managers, ενώ μέχρι στιγμής τα συνολικά ραντεβού ξεπερνούν τα 400.

Οι εκτιμήσεις μιλούν για ένα αρκετά υψηλότερο μέγεθος μέχρι τη διεξαγωγή του διεθνούς αυτού συνεδρίου.

Ξένοι Οίκοι

Ανάμεσα στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι θα είναι παρόντες στις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκαταλέγονται μεγάλοι διεθνείς οίκοι και διεθνείς διαχειριστές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, πολλοί εκ των οποίων έχουν αποχωρήσει από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, όπως Μorgan Stanley, Lazard, Templeton, Fintech Advisors, Ζiff Brothers Investments, JP Morgan.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες, σημειώνουν, πως φέτος, το ελληνικό χρηματιστήριο αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση, καθώς μαζί με τις ελληνικές εισηγμένες θα πρέπει να άρουν για ακόμη μία φορά την καχυποψία που πλανάται για τη χώρα.

Κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες το ενδιαφέρον για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι εξόχως σημαντικό και πολύτιμο.

Διανύουμε μία πολύ δύσκολη και ευαίσθητη περίοδο σημειώνει στην «Η» τραπεζικός παράγοντας, αποδίδοντας την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές με κάποιες εξαιρέσεις λόγω ανασφάλειας έχουν ρευστοποιήσει τις θέσεις τους στο Χ.Α. Ωστόσο θεωρούν τις τιμές αρκετών μετοχών επενδυτική ευκαιρία, υπό την προϋπόθεση ασφαλώς πως θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους. Στο χέρι της ελληνικής χρηματιστηριακής κοινότητας είναι να τους πείσει πως έχουν δίκαιο.

Επενδυτικό ενδιαφέρον
Το ζήτημα είναι, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, να ανακτηθεί σταδιακά η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, εμπιστοσύνη η οποία χάθηκε κυρίως λόγω των απωλειών που σημείωσαν οι επενδύσεις τους από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι και σήμερα.

Το αγγλοσαξονικό στοιχείο (ΗΠΑ, Βρετανία) είναι εκείνο που ενδιαφέρεται περισσότερο για το ελληνικό χρηματιστήριο, χωρίς όμως να εκλείπουν και υποψήφιοι επενδυτές από την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και από την Ασία.

Οι καταλύτες
Οπως έχει κατ’ επανάληψη υποστηρίξει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Λαζαρίδης, το συγκεκριμένο Road Show αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία να παρουσιαστούν οι προοπτικές των εισηγμένων ελληνικών επιχειρήσεων στην αμερικανική επενδυτική κοινότητα, που είναι και η μεγαλύτερη παγκοσμίως.

Πάντα οι κατ’ ιδίαν επαφές λειτουργούν ως καταλύτης για την ανάδειξη και την περαιτέρω βελτίωση του τρόπου παρουσίασης των προοπτικών κάθε επιχείρησης, μια και αναδεικνύουν τα σημεία που εστιάζει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ιδιαίτερη πάντως σημασία για την πορεία του Road Show θα έχει όπως αναφέρουν με έμφαση Ελληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες που θα συμμετέχουν στην αποστολή, το κατά πόσον θα έχει υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία.

Αν αυτό έχει συμβεί, η συγκεκριμένη εκδήλωση θα αποτελέσει πιθανόν την ατμομηχανή που θα επανεκκινήσει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Τα επιχειρήματα στην «ανάκριση»
Οι προσδοκίες των τραπεζιτών

Πολλές είναι οι προσδοκίες των ελληνικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά το Road Show. Αρκετές είναι οι επιχειρήσεις που έχουν να επιδείξουν στους ξένους βελτίωση των μεγεθών τους τη χρονιά που πέρασε παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Πιο δύσκολο ωστόσο έργο έχουν να επιτελέσουν οι τράπεζες, οι οποίες δηλώνουν παρούσες στα μεγαλύτερα και περισσότερα διεθνή συνέδρια.

Οπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι στην «Η» ο κλάδος μαστίζεται από την περιορισμένη ρευστότητα και τον ακριβότερο δανεισμό μέσω ELA, αλλά και από περιορισμό των εργασιών. Ετσι και ενώ αναμενόταν να περάσει στην κερδοφορία, αυτή η προοπτική προς το παρόν δεν είναι ορατή.

Ομως οι ελληνικές τράπεζες θα δεχθούν πλήθος ερωτήσεων που θα σχετίζεται με την πορεία της οικονομίας, με τα κόκκινα δάνεια αλλά και με την κεφαλαιακή τους αντοχή, η οποία σε κάθε περίπτωση δείχνει ικανοποιητική.

«Γενικά προσμένουμε επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επίτευξη μιας επωφελούς και για τις δύο πλευρές συμφωνίας, που θα βάλουν εκ νέου τις βάσεις για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας και την εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης», αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι.

Ωστόσο δεν παραγνωρίζουν πως η ρευστή κατάσταση μετά τον Δεκέμβριο πήγε πίσω τους σχεδιασμούς τους, που δεν άπτονται μόνον της δικής τους οικονομικής θέσης, αφού οι τράπεζες είναι οι μόνες που μπορούν μέσω της ρευστότητας να επανεκκινήσουν την ελληνική οικονομία.

Στόχος είναι, όπως παρατηρούν χρηματιστηριακοί παράγοντες που θα μετέχουν στο Road Show, να αυξηθεί ο αναιμικός τζίρος της χρηματιστηριακής αγοράς, ώστε και αυτή με τη σειρά της να επιτύχει τον ρόλο της που είναι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω αντληθέντων για ανάπτυξη κεφαλαίων.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90