28/05/2015
Ο «Γολγοθάς» τεσσάρων εταιρειών υπό το φάσμα της χρεοκοπίας και του Grexit

 

Μια «ακτινογραφία» των συνθηκών στις οποίες δραστηριοποιούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα, με τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας ή/και του Grexit να επικρέμαται από πάνω σε περιβάλλον διαρκώς μειούμενης ρευστότητας επιχειρούν οι Financial Times.

Στο εκτενές ρεπορτάζ που υπογράφει η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα, Κέριν Χόουπ, περιγράφεται η καθημερινότητα τεσσάρων εταιρειών, της Energean (που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα πετρελαίου στον Πρίνο), του ξενοδοχειακού ομίλου Sani, των ελαιοπαραγωγών της Terra Creta και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

O παραγωγός πετρελαίου

Η καθημερινή δραστηριότητα της Energean, της ελληνικής εταιρείας που παράγει 1.800 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από κοίτασμα στο Βόρειο Αιγαίο συνεχίζεται σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε στην Αθήνα. Το νεοαποκτηθέν πλωτό γεωτρύπανο της Energean αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα έρευνα για νέα κοιτάσματα πετρελαίου στο θαλάσσιο οικόπεδο της εταιρείας. Όπως όμως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ματθαίος Ρήγας, τα σχέδια για στρατηγικές συνεργασίες με εταιρείες από το εξωτερικό έχουν «παγώσει» εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας. «Ελλείψει της ρευστότητας που προσφέρουν οι τράπεζες στο σύστημα και χωρίς ένα καθαρό μήνυμα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, χωρίς διακομματική συναίνεση ότι τομείς ζωτικής σημασίας για την οικονομία, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, και η εκμετάλλευση πρώτων υλών δεν θα επηρεάζονται από τις πολιτικές αλλαγές, το επιχειρηματικό κλίμα θα παραμείνει αρνητικό», υπογραμμίζει.

Οι μέτοχοι της Energean, όπως το αμερικανικό hedge fund Τhird Point, υποχρεώθηκαν να χρηματοδοτήσουν πλήρως το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, ύψους 200 εκατ. δολαρίων, εξαιτίας της απροθυμίας των ξένων επενδυτών και τραπεζών να στηρίξουν ελληνικές εταιρείες και project που να σχετίζονται με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, «αυτή τη στιγμή κανείς δεν θέλει να αναλάβει ρίσκο στην Ελλάδα, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα όταν επιστρέψει η σταθερότητα».

Ο ξενοδόχος

Μέχρι πρότινος, ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του ΣΕΤΕ και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sani, έκανε λόγο για αύξηση 5% των τουριστικών αφίξεων φέτος, σε σχέση με το περυσινό ρεκόρ των 24 εκατ. επισκεπτών. Όμως, οι κρατήσεις άρχισαν να μειώνονται, λόγω των φόβων για επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα, κάτι που θα επηρέαζε όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά και τους τουρίστες. «Η βασική ανησυχία, ιδιαίτερα στη Γερμανία, είναι ότι οι τουρίστες θα φτάσουν σε ένα νησί και θα βρουν τα ΑΤΜ's άδεια», λέει ο κ. Ανδρεάδης. Η αβεβαιότητα έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά τα φιλόδοξα σχέδια του ίδιου για επέκταση των επιχειρήσεών του. Ο όμιλος Sani συνήψε συνεργασία με το ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο Oaktree Capital που σχεδιάζει επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή 12 ζημιογόνων οικογενειακών ξενοδοχείων σε πολυτελή all-inclusive θέρετρα, όμως υπάρχουν φόβοι ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία (σήμερα στο 6,5%) θα είχε ως αποτέλεσμα το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα να μειωθεί, προς όφελος άλλων ανταγωνιστικών προορισμών στη Μεσόγειο, όπως η Κροατία και η Τουρκία. «Φέτος θα εγκαινιάσουμε δύο νέες μονάδες, ΑΝ όμως αυξηθεί ο ΦΠΑ θα πρέπει να επανεξετάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας», λέει ο κ. Ανδρεάδης.

Ο ελαιοπαραγωγός

H Terra Creta, βραβευμένη εταιρεία εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, «γιόρτασε» το τέλος της εξαετούς ύφεσης στην Ελλάδα πέρυσι δαπανώντας 300.000 ευρώ για τη δημιουργία δεύτερης γραμμής εμφιάλωσης στο εργοστάσιό της στην Κρήτη. Η εταιρεία διατήρησε την κερδοφορία της εν μέσω κρίσης ενισχύοντας τον εξαγωγικό της προσανατολισμό, αφού το 90% της παραγωγής κατευθύνεται στο εξωτερικό. Οι πωλήσεις των προϊόντων της Terra Creta αναμένονταν να διπλασιαστούν φέτος στους 3.000 τόνους, εν πολλοίς χάρη στην αυξημένη ζήτηση για υψηλής ποιότητας ελληνικό ελαιόλαδο εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που προκάλεσε στις σοδειές ελιών σε Ιταλία και Ισπανία το βακτήριο Xylella.

Όμως, οι προοπτικές της εταιρείας σκιάζονται από την αβεβαιότητα και όπως λέει ο γενικός διευθυντής Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, «το δυσκολότερο πράγμα είναι να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας στο εξωτερικό. Αντί να μας ρωτούν για την ποιότητα του λαδιού και τις τιμές, αναρωτιούνται για το πώς θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε την επόμενη ημέρα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ... Πελάτες στην Κίνα μάς έχουν προειδοποιήσει μάλιστα ότι δεν θα μπορούν να συνεργαστούν μαζί μας, εάν δεν ανήκουμε στην Ευρωζώνη».

Ανύπαρκτη ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα

Οι εργασίες σε πέντε οδικά projects, συνολικής αξίας 4 δισ. ευρώ, θα σταματήσουν τις επόμενες εβδομάδες εάν η κυβέρνηση δεν «ξεπαγώσει» την εκταμίευση κονδυλίου 250 εκατ. ευρώ για οφειλές σε εγχώριους και ξένους κατασκευαστικούς ομίλους. Οι 10.000 θέσεις εργασίας, που δημιουργήθηκαν μετά την επανεκκίνηση των έργων στους αυτοκινητόδρομους πριν από δύο χρόνια με αυξημένη συμμετοχή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να διοχετεύει τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την καταβολή μισθών και συντάξεων.

Χρηματοδότηση

Όπως υπογραμμίζει το υψηλόβαθμο στέλεχος της «Ελλάκτωρ» και πρόεδρος του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ανώτερων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ) Γιώργος Συριανός, οι κατασκευαστικές εταιρείες εξαρτώνται από τις τακτικές «ενέσεις» χρηματοδότησης από το ΠΔΕ για να καλύψουν τις ταμειακές τους ροές. «Εξαιτίας της ανύπαρκτης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Για παράδειγμα, πρέπει να προπληρώνουμε για εξειδικευμένα υλικά που εισάγουμε από το εξωτερικό εξαιτίας του ρίσκου χώρας... Ελπίζουμε ότι μόλις η κυβέρνηση καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί σύντομα», καταλήγει ο κ. Γ. Συριανός.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90