27/05/2015
Ανησυχία στον τουρισμό - μειωμένες 1,2% οι κρατήσεις από Γερμανία στο α' τετράμηνο

 

Τις ανησυχίες των φορέων του τουριστικού κλάδου για μείωση των κρατήσεων από τη Γερμανία λόγω των πολιτικών εξελίξεων επιβεβαιώνει χθεσινή ανακοίνωση της γνωστής εταιρείας ερευνών GfK που κάνει λόγο για μείωση 1,2% στις κρατήσεις τουριστικών πακέτων στο διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου από τη Γερμανία.

Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι πολύ κρίσιμο, δεδομένου ότι σε αυτή την περίοδο κάνουν τις επιλογές τους όσον αφορά τις καλοκαιρινές διακοπές οι περισσότεροι Γερμανοί τουρίστες.

Σύμφωνα με την GfK, η πτώση αυτή είναι ιδιαίτερα αισθητή την περίοδο Φεβρουαρίου - Απριλίου, γεγονός το οποίο δείχνει την ανησυχία των Γερμανών για τη χώρα μας, σε μία αρκετά ευαίσθητη περίοδο για το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον της χώρας.

Την ίδια στιγμή, οι ανταγωνιστές επωφελούνται. Η GfK αναφέρει ότι την ίδια περίοδο ενισχυμένες παρουσιάζονται η Ισπανία αλλά και η Τουρκία, η οποία όμως παρουσιάζει αρκετά μικρότερη αύξηση σε σχέση με άλλους γειτονικούς προορισμούς, όπως είναι η Κύπρος και η Κροατία. Τέλος, η Αίγυπτος δείχνει να ανακάμπτει μετά από δύο χρόνια συνεχούς μείωσης.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι οι κρατήσεις επηρεάζονται από τις αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης και είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 15 ? 21 Φεβρουαρίου και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου οι κρατήσεις προς τη χώρα μας σημείωσαν σημαντική πτώση. Οι πιο δημοφιλοί προορισμοί για τους Γερμανούς τουρίστες είναι τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη, ενώ τους χειμερινούς μήνες αύξηση σημειώνουν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Άλλες χώρες

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η GfK, το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης καθώς τότε πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των κρατήσεων που αφορούν τις καλοκαιρινές διακοπές, τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ολλανδία και τη Βρετανία. Αντίθετα, οι Ιταλοί πραγματοποιούν την αγορά των τουριστικών πακέτων έως και λίγες εβδομάδες πριν ταξιδέψουν, ενώ οι Ρώσοι αναμένουν τις προσφορές τιμών που θα προκύψουν, προκειμένου να επιλέξουν τον προορισμό των καλοκαιρινών τους διακοπών.

Για την μεν Ολλανδία, η Ελλάδα αποτελεί τον τρίτο προορισμό για το καλοκαίρι πίσω απο την Τουρκία και την Ισπανία, σημειώνοντας όμως σημαντική αύξηση στις κρατήσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Απο τους μεσογειακούς προορισμούς η Αίγυπτος παρουσιάζει τάσεις ανάκαμψης, ενώ η Τουρκία παρόλη την υψηλή θέση που διατηρεί σαν προορισμός, παρουσιάζει κάμψη στις κρατήσεις μέχρι και τον Απρίλιο.

Αντίστοιχη θέση κατέχει η Ελλάδα και στις προτιμήσεις των Άγγλων, και βρίσκεται πίσω απο τις Βαλεαρίδες Νήσους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κροατία σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση σε κρατήσεις, ενώ και πάλι η Τουρκία εμφανίζει σημαντική μείωση. Προορισμοί με τη μεγαλύτερη ζήτηση για το καλοκαίρι του 2015 είναι τα Επτάνησα, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90