12/05/2015
Νέα μείωση προσωπικού στον ΟΤΕ

 

Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που θα αφορά περίπου 1.000 εργαζομένους και θα είναι αντίστοιχο με τα προηγούμενα δύο προγράμματα όσον αφορά τα προνόμια των αποχωρούντων, ετοιμάζει η διοίκηση του ΟΤΕ τόσο για τους υπαλλήλους του ΟΤΕ όσο και της COSMOTE. Στόχος είναι να αποχωρήσουν όσοι από τους εργαζομένους δεν είχαν συμμετάσχει στη μεγάλη εθελουσία του 2013, είτε γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια, είτε γιατί αποφάσισαν να συνεχίσουν να εργάζονται στον Όμιλο (περίπου 350 εργαζόμενοι).

Ήδη η διοίκηση του Οργανισμού έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπου έδωσε τη διαβεβαίωση ότι και αυτή τη φορά, ο ΟΤΕ θα καλύψει τις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνσή τους από τη μείωση του προσωπικού στον ΟΤΕ. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη μεγάλη εθελουσία έξοδος στον ΟΤΕ πραγματοποιήθηκε στο τέλος τους 2013, αποχώρησαν 1.817 εργαζόμενοι, με κόστος 250,9 εκατ. ευρώ, ενώ η ετήσια εξοικονόμηση δαπανών για τον Οργανισμό ήταν περίπου 94 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του Οργανισμού στοχεύει στην αποχώρηση όσων κατοχυρώνουν δικαίωμα σύνταξης είτε το 2020, ενώ δεν έχει αποκλειστεί ακόμα και να αποφασιστεί σε αυτή την προσπάθεια να συμπεριληφθούν ακόμα και όσοι εργαζόμενοι κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2022.

Ταυτόχρονα μελετώνται οικονομικά κίνητρα για την οικιοθελή αποχώρηση εργαζομένων (κυρίως όσων έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια εργασίας) άσχετα από τον χρόνο συνταξιοδότησής τους και αυτό θα αφορά επιπλέον και την Cosmote.

Την ίδια στιγμή σε συνεχείς συναντήσεις βρίσκεται η ΟΜΕ - ΟΤΕ με την ηγεσία του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με αντικείμενο το Ταμείο Αρωγής και τις πληροφορίες για την άμεσα διαφαινόμενη χρεοκοπία του. Το ταμείο δίνει το εφάπαξ (περίπου 38.000 ευρώ) για όσους συνταξιοδοτούνται και ο μόνος του πόρος είναι οι εισφορές των εργαζομένων (4%). Το ταμείο το 2006 και το 2010 πήρε από τον ΟΤΕ δάνεια συνολικού ύψους 220 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρώσει τα εφάπαξ των 5.500 περίπου «εθελούσιων». Από αυτά, το ταμείο χρωστάει ακόμα 151,4 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90