14/01/2014
Δημόσιο: Άντλησε 1,625 δισ. ευρώ από 3μηνα ΕΓΔ με χαμηλότερο επιτόκιο

 

Το Δημόσιο άντλησε 1,625 δισ. ευρώ από την έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου (ΕΓΔ) την Τρίτη, με την απόδοση να υποχωρεί σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,75% από 3,90% που είχε διαμορφωθεί στην έκδοση του Δεκεμβρίου. Από το συνολικά αντληθέν ποσό, 375 εκατ. ευρώ προήλθαν από μη ανταγωνιστικές προσφορές.

Ως ημερομηνία διακανονισμού έχει οριστεί η 17η Ιανουαρίου. Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,05 από 1,92 στην προηγούμενη έκδοση.

Εδώ και τρία χρόνια που έχει ξεσπάσει η κρίση χρέους, η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές ομολόγων, με τις μηνιαίες εκδόσεις εντόκων γραμματίων να αποτελούν τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης από τις αγορές.

Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, η Αθήνα έχει σε κυκλοφορία έντοκα γραμμάτια περίπου 15 δισ, ευρώ, τα οποία αναχρηματοδοτεί συχνά με τη βοήθεια των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες τα αγοράζουν και στη συνέχεια τα καταθέτουν ως εγγύηση για άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ.

 

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90