29/04/2015
Μεγάλα επιχειρηματικά deals περιμένουν κορυφαία στελέχη μέσα στο 2015

 

Μπορεί η αβεβαιότητα να έχει «παγώσει» την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, ωστόσο το ενδιαφέρον για εξαγορές και συγχωνεύσεις παραμένει έντονο. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων της εξαμηνιαίας έρευνας της ΕΥ Global Capital Confidence Barometer για την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία τέσσερα στα δέκα διευθυντικά στελέχη (43%) δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε εξαγορές στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, ενώ ένα 11% δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε περισσότερες εξαγορές από πέρσι, έναντι 47% του διεθνούς δείγματος.

Οι Έλληνες εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι σε σχέση με τους ξένους συναδέλφους τους ως προς τις αποκλίσεις των αποτιμήσεων μεταξύ αγοραστών και πωλητών.

Έτσι, το 90% των Ελλήνων, έναντι 39% του διεθνούς δείγματος, χαρακτηρίζει τις αποκλίσεις μικρές. Απαισιοδοξία εκφράζεται και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς το 42% προβλέπει στασιμότητα και το 20% επιδείνωση, ενώ μόνο το 38% προβλέπει βελτίωσή της, ενώ την ίδια στιγμή το 83% των στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνει αισιόδοξο για την πορεία της διεθνούς οικονομίας. Σε ερώτηση σχετικά με τις στρατηγικές τους προτεραιότητες κατά το επόμενο δωδεκάμηνο, μόνο το 20% από τους Έλληνες που συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1.600 στελεχών σε 54 χώρες, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη (έναντι 31% από το διεθνές δείγμα), το 51% στον περιορισμό τους κόστους (έναντι 54%), το 24% στη διατήρηση της σταθερότητας (έναντι 14%) και το 5% στην επιβίωση (έναντι 1%).

Οι προκλήσεις

Σχολιάζοντας την έρευνα ο Τάσος Ιωσηφίδης, επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων ΕΥ Ελλάδας, τονίζει πως οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα στρέφονται προς τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, αναζητώντας ευκαιρίες ανάπτυξης, συχνά σε νέους κλάδους και πέραν της εγχώριας αγοράς, κάτι που -όπως υπογραμμίζει ο ίδιος- επιβεβαιώνει τον δυναμισμό τους. Σημειώνει, ωστόσο, ότι εκτός από την αβεβαιότητα που προκαλεί η παρατεταμένη ύφεση στην ελληνική αγορά, οι δύο μεγάλες προκλήσεις για την εγχώρια επιχειρηματικότητα παραμένουν η πρόσβαση σε νέα κεφάλαια και η ολοκλήρωση της χρηματοοικονομικής και λειτουργικής αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Σε διεθνές επίπεδο, η ανάκαμψη των συγχωνεύσων και εξαγορών φαίνεται πως παγιώνεται, καθώς το 47% των επιχειρήσεων σκοπεύει να ολοκληρώσει περισσότερες συμφωνίες κατά το επόμενο έτος σε σύγκριση με το 2014.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90