04/09/2015
Κατά 600 εκατ. ευρώ μειώθηκε ο ELA

 

Mειώθηκε περαιτέρω το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) καθώς εξομαλύνεται η κατάσταση στο μέτωπο των καταθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος ζήτησε σήμερα από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να περιοριστεί το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα τούτο να διαμορφωθεί στα 89,1 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση αναμένεται να επανεξεταστεί στις 16 Σεπτεμβρίου καθώς η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται σταδιακά. Είναι ενδεικτικό ότι τον Αύγουστο παρά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών οι εκροές των καταθέσεων περιορίστηκαν στο επίπεδο των 300 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιείται, οι εκροές καταθέσεων έχουν περιοριστεί σημαντικά αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση προχωρά κανονικά, ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας ζήτησε τον περιορισμό του ELA, αίτημα που έγινε δεκτό από την ΕΚΤ. Επιβεβαίωνεται έτσι η στήριξη που παρέχει η κεντρική τράπεζα υπό την προϋπόθεση βεβαίως της πλήρους ομαλοποίησης της λειτουργίας των τραπεζών αλλά και της σταθεροποίησης της οικονομίας.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90