03/09/2015
ΕΣΠΑ: Ο κίνδυνος να χαθούν τα κονδύλια είναι πλέον ορατός

 

Σειρά από έκτακτα μέτρα για την Ελλάδα με στόχο την επιτάχυνση της χρήσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το μεσημέρι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις αρμόδιων φορέων της χώρας σχετικά με το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την απένταξη των έργων και την απώλεια κοινοτικών κονδυλίων έκρουσε για ακόμα μία φορά χθες ο ΣΤΕΑΤ, ζητώντας με επιστολή του προς τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Ν. Χριστοδουλάκη, την άμεση λήψη μέτρων, ενώ στο ίδιο πλαίσιο το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ επισημαίνει τις αστικές και ποινικές ευθύνες που θα επιφέρει στους δήμους η διακοπή των έργων.

Αναλυτικότερα, στην επιστολή του ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ) επισημαίνει την ανάγκη να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση των έργων μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επαναφέρει το θέμα της παράτασης υλοποίησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ, προκειμένου να απορροφηθούν διαθέσιμα κονδύλια και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος απένταξης έργων.

Επιπλέον, ο Σύνδεσμος τονίζει στον κ. Χριστοδουλάκη ότι πρέπει άμεσα να προωθηθεί η μέχρι τώρα επιτευχθείσα καταρχήν συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για ενδιάμεση χρηματοδότηση, όπως επίσης και για τη χρηματοδότηση των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων, και να μην ανακοπεί λόγω των εκλογών η προωθούμενη διαδικασία.

Από πλευράς τους, οι δήμαρχοι της χώρας επισημαίνουν πως κινδυνεύουν να χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν το πρόγραμμα θα πάρει παράταση για έναν ακόμη χρόνο. Μάλιστα, από το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε ζητήσει παράταση ενός έτους από την Κομισιόν για το τρέχον ΕΣΠΑ, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα κονδύλια άνω του μισού δισ. ευρώ να χαθούν. Με επιστολή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) ζητά από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη συνάντηση, προκειμένου να συζητήσει μαζί του, τα ζητήματα που αφορούν τη βέλτιστη αξιοποίηση του τρέχοντας ΕΣΠΑ 2007-2013. Ο ΣΑΤΕ κάνει έκκληση για τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων, ώστε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να μην αλλοιωθεί στο παραμικρό η ροή χρηματοδότησης των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013, χρηματοδότηση η οποία είναι πλέον 100% για όλη τη δαπάνη, το 40% της οποίας επιστρέφει στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου. Σύμφωνα με τον ΣΑΤΕ, οι σημερινές πιστοποιημένες και ανεξόφλητες εργασίες των έργων του ΕΣΠΑ ανέρχονται τουλάχιστον σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ανεξόφλητες εργασίες

«Οι πιστοποιημένες και ανεξόφλητες εργασίες των έργων του ΕΣΠΑ ξεπερνούν πλέον το ένα δισεκατομμύριο ευρώ», όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων και Χωροταξίας, Λ. Αυγενάκης, τονίζοντας: «Τα ποσά των 60-90 εκατομμυρίων ευρώ περίπου που καταβάλλονται τον μήνα για πληρωμή έργων ΕΣΠΑ πρακτικά σημαίνει ότι τα ανεξόφλητα χρέη του Δημοσίου για τα έργα αυτά, τα οποία καλύπτονται κατά 100% πλέον από την Ε.Ε., δεν θα έχουν εξοφληθεί ούτε σε ενάμιση χρόνο από τώρα. Βεβαίως, οι οφειλές αυτές αυξάνονται από τα ελάχιστα έργα που εξακολουθούν να υλοποιούνται».

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90