02/09/2015
Για τις εισηγμένες εκτίναξη κερδών

 

Ευχάριστη έκπληξη μπορεί να θεωρηθούν τα αποτελέσματα των εισηγμένων στο α' εξάμηνο, αφού αρκετές εταιρείες κινήθηκαν καλύτερα από ότι αναμενόταν μέσα σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας και ανησυχίας. Σύμφωνα με την ανάλυση της BETA AΧΕΠΕΥ, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο οι εισηγμένες εμφάνισαν σημαντική αύξηση στη λειτουργική τους κερδοφορία, βελτιώνοντας τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον όπως διαμορφώθηκε μετά τα capital controls και η έλλειψη ρευστότητας αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για τη συνέχεια.

Ο κύκλος εργασιών των 198 εισηγμένων που ανακοίνωσαν αποτελέσματα (εξαιρέθηκαν οι τράπεζες) διαμορφώθηκε στα 31,486 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μικρή (-2,3%) μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Ωστόσο, τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,774 δισ. ευρώ (αύξηση 21,2%), αυξάνοντας τα προσαρμοσμένα περιθώρια λειτουργικού κέρδους (EBITDA margins) σε περίπου 14%, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο σωρευτικά από τότε που η Ελλάδα μπήκε σε ύφεση. Αξιοσημείωτος ήταν ο πενταπλασιασμός (423,7%) των κερδών μετά από φόρους των 198 εισηγμένων, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 540 εκατ. ευρώ.

Η επίτευξη αυξημένων λειτουργικών κερδών και κερδών μετά από φόρους ήταν αποτέλεσμα των προηγούμενων διαρθρωτικών αλλαγών στις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, της σημαντικής μείωσης του ενεργειακού κόστους, της συνέχισης της τουριστικής ανόδου, αλλά και της εμφάνισης ζήτησης σε ορισμένους κλάδους, όπως οι πωλήσεις αυτοκινήτων. Για ένα ακόμη εξάμηνο οι κερδοφόρες εταιρείες ήταν λιγότερες από τις ζημιογόνες (84 έναντι 114), με 35 να καταγράφουν αύξηση κερδών και 27 μείωση κερδών, ενώ στις ζημιογόνες οι 44 κατέγραψαν αύξηση ζημιών και 52 μείωση ζημιών. Πάντως, τα capital controls, που ξεκίνησαν στις τράπεζες στα τέλη Ιουνίου, αναμένεται να αναθεωρήσουν προς το χειρότερο τη βραχυπρόθεσμη τάση των εταιρικών αποτελεσμάτων σε όλες τις γραμμές. Ωστόσο, ακόμη και εάν τα θετικά αποτελέσματα του α' εξαμήνου θεωρούνται συγκυριακά, θα χρησιμεύσουν ως απόθεμα ασφαλείας για τις εισηγμένες εν όψει του δύσκολου β' εξαμήνου (με capital controls, έλλειψη ρευστότητας και πολιτική αβεβαιότητα).

Εταιρείες που ξεχώρισαν

Θετικές εκπλήξεις ήταν η επίδοση της Motor Oil (ιστορικά υψηλή επίδοση κερδοφορίας όλων των εποχών), το β' τρίμηνο του ΟΠΑΠ και της Folli Follie λόγω Κίνας. Επίσης θετική εικόνα είχαν οι Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Coca-Cola AG, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Grivalia, «Τιτάν», ΕΛΒΑΛ, ΕΥΔΑΠ, «Σαράντης» και «Καρέλιας».

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90