15/04/2015
«Στεγνώνει» από ρευστό η αγορά - Στην κόψη του ξυραφιού οι επιχειρήσεις

 

Η αγορά «στεγνώνει» από ρευστό και οι ελπίδες των επιχειρήσεων -κυρίως των μικρομεσαίων- για χρηματοδότηση μειώνονται, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει δυσκολότερα κριτήρια χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αιτία: Η κατάσταση της οικονομίας.

Σύμφωνα με έγκυρους τραπεζικούς παράγοντες, το γεγονός ότι οι τραπεζικές εργασίες έχουν συρρικνωθεί στο έπακρο αποτελεί ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουν τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας με την αρωγή της κυβέρνησης, αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ανακάμψει η οικονομία.

Το τελευταίο τετράμηνο, οι τράπεζες δεν πραγματοποιούν ουσιαστικά τραπεζικές εργασίες, αφού οι εργασίες που εκτελούνται είναι ως επί το πλείστον διεκπεραιωτικές (πληρωμές φόρων, μισθοδοσίας, συντάξεων και αναλήψεις), με αποτέλεσμα τα πιστωτικά ιδρύματα να είναι δύσκολο να έχουν κερδοφορία και να καθίσταται σχεδόν απαγορευτική η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Στασιμότητα σημειώνεται και ως προς τις χορηγήσεις το α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών, ενώ επιδεινούμενες προοπτικές διαβλέπει σχετική έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ:

Δάνεια προς επιχειρήσεις
Το α΄ τρίμηνο του 2015, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014. Τα κριτήρια αναμένεται, όμως, να γίνουν ως ένα βαθμό πιο αυστηρά κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2015, εξαιτίας της γενικής οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Η ζήτηση για δάνεια από τις επιχειρήσεις αυτές παρέμεινε αμετάβλητη κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2015 , παρά τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων για αναδιάρθρωση του χρέους τους, και αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη και κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2015, ενώ οι όροι χορήγησης παρέμειναν κατά βάση αμετάβλητοι.

Σχολιάζοντας τις παρατηρήσεις της έρευνας, αναλυτές υπογραμμίζουν πως οι επιχειρήσεις, παρά τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες τους, δεν απευθύνονται πλέον στις τράπεζες για δανεισμό καθώς αυτές αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και ζητούν τα ενέχυρα.

Αλλωστε, τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας στερούνται πλέον της απαραίτητης ρευστότητας λόγω των περιορισμών της ΕΚΤ, που μοιραία οδηγεί σε αυστηροποίηση των κριτηρίων χορηγήσεων.

Δάνεια προς νοικοκυριά
Το α΄ τρίμηνο του 2015, τα κριτήρια χορήγησης δανείων και προς νοικοκυριά παρέμειναν επίσης αμετάβλητα σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014, ενώ αναμένεται να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο και κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου του 2015. Η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια παρουσίασε μικρή μείωση, κυρίως λόγω της χαμηλής εμπιστοσύνης των καταναλωτών προς την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, ενώ αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου. Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ αναμένεται να μειωθεί κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2015.

Οι όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν και αυτοί κατά βάση αμετάβλητοι.

Δεν έχουν, δεν μπορούν...
Σχολιάζοντας τις παρατηρήσεις της έρευνας, αναλυτές υπογραμμίζουν πως οι επιχειρήσεις, παρά τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες τους, δεν απευθύνονται στις τράπεζες για δανεισμό καθώς δεν μπορούν να τον εξυπηρετήσουν, αλλά δεν έχουν και τα ενέχυρα που απαιτούνται για να το πράξουν.

Μείωση
Η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια παρουσίασε μικρή μείωση, κυρίως λόγω της χαμηλής εμπιστοσύνης των καταναλωτών προς την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, ενώ αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου. Επίσης, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ αναμένεται να μειωθεί κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2015.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90