30/03/2015
Κάμψη στις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα το 2014

 

Την ώρα που κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης βρίσκονται στην Κίνα για να προωθήσουν τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, δυσάρεστη έκπληξη προκαλεί η πορεία των ελληνικών εξαγωγών προς τη «χώρα του Δράκου», η οποία θεωρείται μία από τις πολλά υποσχόμενες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα. Ύστερα από πολλά χρόνια συνεχόμενης ανάπτυξης, οι ελληνικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 34% το 2014 σε σχέση με το 2013 (διαμορφώθηκαν στα 278,5 εκατ. ευρώ), σε αντίθεση με τις ελληνικές εισαγωγές από την Κίνα που αυξήθηκαν κατά 14% και ανήλθαν σε 2,49 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο, η μεγάλη πτώση οφείλεται στην κατακόρυφη κάμψη των πρώτων υλών (πετρέλαιο, μάρμαρο, διάφορα ορυκτά, το βαμβάκι κ.ά.), οι οποίες μεταβάλλονται ανάλογα με τις ανάγκες της εγχώριας παραγωγής ή είναι εύκολο να βρεθούν σε άλλες χώρες με χαμηλότερες τιμές.

Ρόλο έπαιξαν και τα σημαντικά εμπόδια που συνάντησαν τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά από τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο της κινεζικής πολιτικής για επισιτιστική επάρκεια και διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης του αγροτικού πληθυσμού.

Ανά κατηγορία προϊόντος, από τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν το μάρμαρο, (κάμψη 8,13% σε αξία και 7,75% σε όγκο) εξαιτίας της καθίζησης του κατασκευαστικού κλάδου από τον περιορισμό των δανειοδοτήσεων, τα πετρελαιοειδή (-66% σε αξία και -67% σε ποσότητα) λόγω της γενικότερης πολιτικής της Κίνας για μείωση των εισαγωγών πετρελαίου και το βαμβάκι (-76,79% σε αξία).

Εξίσου σημαντικές ήταν οι απώλειες στα γουναρικά, τα οποία επλήγησαν κυρίως από την πολιτική λιτότητας και τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τα οποία περιλαμβάνουν στενή παρακολούθηση σε αγορές ειδών πολυτελείας (σύμφωνα με την ελληνική πρεσβεία παρατηρήθηκε ότι αρκετοί Κινέζοι αποφεύγουν να φορούν τα ακριβά ρολόγια στις επίσημες συναντήσεις). Ρόλο, αλλά σε μικρότερο βαθμό έπαιξαν και οι κλιματολογικές συνθήκες οι οποίες ήταν καλύτερες του αναμενόμενου.

Σημαντική κάμψη παρατηρείται και στις εξαγωγές ελαιολάδου (-34,87%), η οποία οφείλεται περισσότερο στις περικοπές των κυβερνητικών δώρων παρά στην κακή εσοδεία της ελληνικής παραγωγής. Και αυτό γιατί το ελληνικό ελαιόλαδο λόγω της ακριβότερης τιμής του επιλέγεται ως επιχειρηματικό δώρο πολυτελείας.

Η ελληνική πρεσβεία πάντως επισημαίνει πως εάν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες υπάρχει «ο κίνδυνος παρά το καλό όνομα που χαίρει το ελληνικό ελαιόλαδο να μας ξεπεράσουν χώρες με φθηνότερες τιμές, όπως το Μαρόκο το οποίο τριπλασίασε σε μια χρονιά τις εξαγωγές του και ήδη μας πέρασε στον όγκο». Ανάλογο πλήγμα δέχθηκαν και τα κρασιά, η πτώση τους όμως αν και σημαντική (κατά περίπου 400 χιλ. ευρώ) ήταν ηπιότερη από αυτήν που υπέστησαν χώρες με ακριβότερα κρασιά που θεωρήθηκαν υπερπολυτελείας.

Στον αντίποδα, φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσαν οι εξαγωγές ακτινιδίων -το μόνο νωπό φρούτο που εξάγεται από την Ελλάδα στην Κίνα ? οι οποίες υπερδιπλασιάστηκαν και ανήλθαν 2.550.015 ευρώ, γεγονός που δείχνει την ευοίωνη προοπτική για τα ελληνικά φρούτα. Σταθερή και δυναμική ανάπτυξη παρουσιάζουν τα νερά (+127,15%) και οι χυμοί ενώ και το μέλι έχει αρχίσει να κερδίζει τις προτιμήσεις των καταναλωτών, με μεγάλο μέρος του να διακινείται μέσω της πλατφόρμας Alibaba καθώς και από άλλες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου.

Όσον αφορά στην ανερχόμενη κατηγορία των γαλακτοκομικών, οι εξαγωγές τους διεκόπησαν τον Μάιο του 2014 λόγω εφαρμογής νέας νομοθεσίας που προέβλεπε νέα εγγραφή στα μητρώα και έρευνα εγκαταστάσεων παραγωγών. Η διαδικασία δεν είχε ολοκληρωθεί στα προβλεπόμενα χρονικά όρια με αποτέλεσμα από την 1η Μαΐου να σταματήσουν οι Ελληνικές εξαγωγές γιαουρτιού και τυροκομικών. Οι διαδικασίες τελικά ολοκληρώθηκαν τους πρώτους μήνες του 2015, και έτσι στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να επανεμφανιστούν στην αγορά τα ελληνικά γιαούρτια και τα τυριά όπως η φέτα.

Διεύρυνση χαρτοφυλακίου

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο μιλά για την ανάγκη διεύρυνσης του προϊοντικού χαρτοφυλακίου, καθώς οι ελληνικές εξαγωγές αποτελούνται από περιορισμένο αριθμό αγαθών κάτι που καθιστά τον όγκο τους ευμετάβλητο ανάλογα με τη ζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 15 πρώτα προϊόντα συνθέτουν το 85% των εξαγωγών, τα οποία αφορούν κυρίως πρώτες ύλες ή προϊόντα που επηρεάζονται από χρηματιστηριακές αξίες. «Οι εξαγωγές μας επλήγησαν στην ουσία λόγω της διακύμανσης μιας χούφτας προϊόντων όπως πετρελαιοειδή, βαμβάκι, και κάποιες πρώτες ύλες με βάση τον χαλκό», σημειώνει η πρεσβεία. Αντίθετα, οι εισαγωγές από την Κίνα είναι περισσότερο διαφοροποιημένες και ισορροπημένες με πολλά κινεζικά προϊόντα να έχουν πρόσβαση στην ελληνική αγορά. Μάλιστα, τα 15 πρώτα (όπου κυριαρχούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα επιβατηγά πλοία, οι ηλεκτρικές συσκευές και τα παιχνίδια για παιδιά) καλύπτουν το 49% των ελληνικών εισαγωγών από την Κίνα.

Σύμβαση με Cosco

«ΒΟΜΒΑ» απο την Κομισιόν

Προβληματισμό συνεχίζει να προκαλεί στην κυβέρνηση η απόφαση-βόμβα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία ζητά την ανάκτηση των ενισχύσεων που χορηγήθηκαν στην Cosco, ως ασυμβίβαστες προς το κοινοτικό δίκαιο. Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας σημειώνουν πως η κυβέρνηση θα κινηθεί με πολύ προσεκτικά βήματα στον χειρισμό της υπόθεσης, καθώς είναι θεμελιώδους σημασίας για τη συνεργασία με την Κίνα και τονίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει τα προβλήματα και τις ενδεχόμενες αντιρρήσεις της Κομισιόν ήδη από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση, καλώντας μάλιστα την τότε πολιτική ηγεσία να επανεξετάσει τη θέση της.

Σε κάθε περίπτωση η «καυτή πατάτα» έπεσε στα χέρια της νέας κυβέρνησης, η οποία πρέπει να βρει τη «χρυσή τομή», ώστε να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και παράλληλα να μη διαταράξει τη σχέση με τους Κινέζους που δηλώνουν έτοιμοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Πηγές τόσο από την Cosco όσο και την κυβέρνηση θεωρούν ότι η απόφαση της Κομισιόν αλλά και η χρονική στιγμή που ανακοινώθηκε δεν είναι τυχαία, αλλά γίνεται την ώρα που επιχειρείται σύσφιξη των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας, μια προσέγγιση που όπως τονίζουν δεν «είδε ποτέ με καλό μάτι» η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, κυρίως γιατί οδήγησε στην αναβάθμιση του Πειραιά, ως βασική πύλη για την είσοδο των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη. Η ραγδαία ανάπτυξη που καταγράφει τα τελευταία χρόνια το λιμάνι του Πειραιά, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, φαίνεται να έχει «θορυβήσει» τα ισχυρά λιμάνια της Βορείου Ευρώπης, τα οποία χάνουν σημαντικά μερίδια από την πίτα της διακίνησης των εμπορευμάτων που έρχονται από την Ασία με προορισμό την Ευρώπη.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90