09/01/2014
Επιστροφή στις αγορές με πενταετή ομόλογα

 

Την έξοδο στις αγορές εντός του δευτέρου εξαμήνου του έτους με την έκδοση πενταετών ομολόγων για πρώτη φορά από το πρώτο δίμηνο του 2010 σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Τον στόχο της κυβέρνησης γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές στο πλαίσιο έναρξης της ελληνικής προεδρίας.

«Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως η Ελλάδα θα αποκτήσει 'περιορισμένη' πρόσβαση στις αγορές το 2014, προκειμένου να χρηματοδοτήσει μέρος των αναγκών της», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει και η σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Όπως μάλιστα τόνισε «η ανάκαμψη βρίσκεται προ των πυλών».

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 0,5% - 0,6% το 2014. «Δεν είναι μόνο η ελληνική κυβέρνηση η οποία προβλέπει μία ήπια ανάπτυξη, δηλαδή 0,5% - 0,6% για το τρέχον έτος. Είναι και η τρόικα, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σημείωσε. Αναφερόμενος στις «πηγές» της αναπτυξιακής διαδικασίας, της επίτευξης θετικών ρυθμών ο Γ. Στουρνάρας επισήμανε: «Βλέπουμε ότι αυξάνονται οι επενδύσεις, αυξάνονται οι εξαγωγές και σταθεροποιείται η κατανάλωση. Η δημόσια κατανάλωση θα συνεχίσει να μειώνεται. Από πλευράς προσφοράς. Βεβαίως βλέπω την ανάπτυξη να έρχεται από τον κλάδο της ναυτιλίας, από τον αγροτικό τομέα, από τον τουρισμό, ορισμένους κλάδους οικονομικούς όπως, για παράδειγμα, τα φαρμακευτικά σκευάσματα, τον κλάδο της υγείας γενικότερα. Και την τεχνολογία της πληροφορικής. Οι εταιρείες αυτές θεωρώ ότι είναι εκείνες που κυρίως θα φέρουν ή θα βγάλουν την οικονομία από την ύφεση».

Τις τελευταίες ημέρες η σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών δεκαετών ομολόγων δείχνει ότι ο στόχος είναι δυνατόν να επιτευχθεί. Το «ράλι» στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα συνεχίστηκε και χθες με τις αποδόσεις από την Ιρλανδία μέχρι και την Ελλάδα να πέφτουν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010 τουλάχιστον, καθώς οι ενδείξεις ότι η οικονομία της περιοχής ανακάμπτει, βοηθούν στην ενίσχυση της ζήτησης. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε νέα πτώση μέχρι το 7,53%.

Η εμπιστοσύνη για την περιοχή του ευρώ έχει βελτιωθεί και τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη κερδίζει έδαφος, όπως σημειώνει ο Λούκα Τζελίνεκ, επικεφαλής ευρωπαϊκής στρατηγικής στην Credit Agricole. Προσθέτει πως διαμορφώνεται ένα περιβάλλον που μπορεί δυνητικά να μειωθεί η δημοσιονομική πίεση και αυτό είναι υποστηρικτικό για τη ζήτηση των ομολόγων της περιφέρειας. Πιο αναλυτικά, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε χθες και στις προοπτικές βελτίωσης της οικονομίας. «Μέτα από έξι συναπτά χρόνια ύφεσης ο ελληνικός λαός θα αρχίσει επιτέλους να αισθάνεται τα πρώτα σημάδια βελτίωσης από την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

«Η ανάκαμψη βρίσκεται προ των πυλών», συμπλήρωσε. Για το ενδεχόμενο νέου δανείου από τον μηχανισμό στήριξης ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για ενδεχόμενη περαιτέρω οικονομική στήριξη της Ελλάδας από τους διεθνείς πιστωτές. «Ιδανικά θα θέλαμε να μη λάβουμε νέο δάνειο από τους Ευρωπαίους εταίρους μας», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Όπως είπε, ενδεχόμενη νέα βοήθεια θα μπορούσε να έρθει με τη μορφή μείωσης των επιτοκίων ή παράτασης της περιόδου αποπληρωμής του υφιστάμενου χρέους. Ο ίδιος προσδιόρισε το χρηματοδοτικό κενό για το 2014 ? 2015 στα 11 δισ. ευρώ, ενώ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΚΕΝΟ
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης διετίας μπορεί να καλυφθεί χωρίς την προσφυγή σε πρόσθετο δανεισμό από την Ευρωζώνη, κάτι που θα σήμαινε και την «υπογραφή» ενός νέου Μνημονίου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προτάσσεται η έξοδος στις αγορές. Μια επιτυχής έκδοση ομολόγων θα μειώσει ισόποσα το χρηματοδοτικό κενό και θα δώσει στην ελληνική κυβέρνηση διαπραγματευτικό «ατού». Εξάλλου ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε χθες πως η Ελλάδα έχει διανύσει μια μακρά και επίπονη πορεία από το 2009. «Χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας, κατορθώσαμε να σταθούμε όρθιοι και αποδείξαμε την απαρέγκλιτη δέσμευσή μας στην ευρωπαϊκή αξία της αλληλεγγύης», ανέφερε . Διευκρίνισε δε πως «αναλαμβάνουμε την Προεδρία όχι ως χώρα σε κρίση, αλλά ως χώρα σε ανάκαμψη».

 

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90