09/03/2015
Κέρδη 5%-10% για τις εισηγμένες επιχειρήσεις το 2014

 

Τα σωρευτικά κέρδη μετά τους φόρους εκτιμάται ότι στη χρήση 2014 θα είναι αυξημένα μεταξύ 5%-10% σε σχέση με το 2013, αν και όπως φαίνεται την καλή εικόνα χάλασαν τα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου, με αρκετές εταιρείες να προχωρούν σε αλλαγές βραχυπρόθεσμων σχεδιασμών, περικοπές επενδύσεων και περιορισμό των κερδών προς διάθεση, προκειμένου να αυξήσουν τις προβλέψεις τους και τα κεφαλαιακά τους αποθέματα. Στη βελτίωση της συνολικής εικόνας των επιχειρήσεων συνεισέφεραν ιδιαίτερα τα έκτακτα (μη επαναλαμβανόμενα) αποτελέσματα είτε αυτά προέρχονται από πωλήσεις συμμετοχών, είτε από έκτακτα κεφαλαιακά έσοδα. Ιδιαίτερα ευνοημένες εμφανίζονται οι εισηγμένες, οι οποίες είχαν εισροές κεφαλαίων από δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Πολιτικές εξελίξεις

Μέχρι το 9μηνο (Ιανουάριο-Σεπτέμβριο 2014), τα αποτελέσματα των εισηγμένων ήταν σαφώς βελτιωμένα. Οι περισσότερες εταιρείες (μεταξύ αυτών και οι τράπεζες) βελτίωσαν σημαντικά (9,5%) τα λειτουργικά τους αποτελέσματα (EBITDA) στοχεύοντας σε μία οργανική ενίσχυσή τους, αφού πλέον οι συνεισφορές από άλλους τομείς φαίνεται ότι έχουν ατροφήσει. Επίσης αυξημένα είναι τα έκτακτα αποτελέσματα των εισηγμένων, οι οποίες μέχρι και το 2014 οι περισσότερες ολοκλήρωσαν προγράμματα πωλησεων συμμετοχών τους και έτσι αρκετές εξ αυτών θα ανακοινώσουν κέρδη, αν και τα αποτελέσματά τους ήταν αρνητικά. Οι πολιτικές εξελίξεις που κυοφορήθηκαν στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, προβλημάτισαν συγκεκριμένους καταναλωτικούς κλάδους, ενώ επιδείνωσαν και την πιστοληπτική κατάσταση πολλών εισηγμένων.

Τράπεζες
Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος είχε «κτίσει» μέχρι τον Οκτώβριο μία εξαιρετικά συμπαγή εικόνα και μάλιστα οι ελληνικές τράπεζες πληρούσαν όλα τα κεφαλαιακά πρότυπα, ενώ ορισμένες εξ αυτών πληρούσαν και τις προδιαγραφές για πληρωμές μερισμάτων για τη χρήση μέσα στο 2015.

Ο κλάδος είχε βελτιώσει σημαντικά το επιτοκιακό περιθώριο δημιουργώντας αρκετά έσοδα σε σχέση με το 2013, ενώ ιδιαίτερα υψηλές ήταν οι υπεραξίες που διαμορφώθηκαν από έκτακτα κεφαλαιακά έσοδα (διαπραγματεύσεις μετοχών και ομολόγων) σε μία χρονιά που μέχρι τον Σεπτέμβριο κυλούσε αισιόδοξα. Η επανεμφάνιση εκροών καταθέσεων το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου άλλαξε τους σχεδιασμούς των διοικήσεων, περιόρισε τις δανειοδοτήσεις.

Εμπορικές (Λιανικό-Χονδρικό Εμπόριο)
Οι εμπορικές εταιρείες λιανικού ή χονδρικού εμπορίου επηρεάστηκαν αρνητικά από την πολιτική όξυνση, καθώς έχασαν σημαντικό μέρος εσόδων από τις εκπτώσεις του Δεκεμβρίου. Επιπλέον ο αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ ελληνικών και ξένων ομίλων και οι παρατεταμένες προσφορές έχουν περιορίσει τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους των περισσότερων ομίλων σε μονοψήφια επίπεδα ή ακόμη και σε αρνητικά ποσοστά.

Κατασκευαστικές - Τσιμέντα
Αισθητή βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη παρουσιάζουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι. Οι λόγοι είναι ότι πλέον τα περισσότερα έσοδα προέρχονται από δραστηριότητες στο εξωτερικό αλλά και από εμπλουτισμένες και διαφοροποιημένες δραστηριότητες στην Ελλάδα. Επιπλέον, η σταδιακή αργή επανεκίνηση των δημόσιων οδικών αξόνων αύξησαν την ρευστότητα και τα ανεκτέλεστα των εταιρειών.

Μεταλλουργικές επιχειρήσεις - Ενεργειακές
Οι περισσότερες μεταλλουργικές επιχειρήσεις ευνοηθηκαν από τη μείωση της τιμής των μεταλλευμάτων ως πρώτες ύλες και τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Ωστόσο επηρεάστηκαν ως προς τη μείωση των πωλήσεων των τελικών προϊόντων. Σημαντικές μεταβολές στα αποτελέσματα επέφεραν και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες ευρώ/δολαρίου κατά το 4ο τρίμηνο.

Τηλεπικοινωνίες
Στις τηλεπικοινωνίες, ο ΟΤΕ είναι μία κατηγορία από μόνος του. Παρουσίασε 30% αύξηση στα κέρδη 2014 έναντι του 2013 και ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα διανείμει μέρισμα μετά από τέσσερα χρόνια. Για τον ΟΤΕ , το 4ο τρίμηνο ήταν θετικό αφού κατέγραψε αύξηση κατά 73% στα καθαρά κέρδη σε σχέση μ' αυτά του 2013 και περιόρισε σημαντικά τον δανεισμό του.

Τουριστικές-Μεταφορές
Οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία) και μεταφορές είχαν μία εξαιρετικά καλή χρονιά το 2014, αφού ενισχύθηκαν από τη σημαντική αύξηση του τουρισμού.

Πολιτικές εξελίξεις
Προβληματικό το α' τρίμηνο 2015

Aν και είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει μία ολοκληρωμένη εικόνα του α' τριμήνου του 2015, ωστόσο τα πρώτα δείγματα γραφής δεν είναι αισιόδοξα. Οι ελληνικές εισηγμένες επλήγησαν βάναυσα από την παρατεταμένη και οξυμμένη πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και τους διευρυμένους φόβους για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας πριν και μετά τις εκλογές. Τόσο ο Ιανουάριος 2015 όσο και ο Φεβρουάριος ήταν μήνες γεμάτοι ανασφάλεια για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας. Φυσικό και επόμενο ήταν αφού για δύο τουλάχιστον μήνες σταμάτησαν οι οικονομικές δραστηριότητες, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις και ο Μάρτιος δεν φαίνεται ότι είναι καλός μήνας. Οι τράπεζες κατέγραψαν σημαντικές εκροές καταθέσεων 25 δισ. ευρώ κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου και αυτό σίγουρα θα επηρεάσει τη λογιστική εικόνα του α' τριμήνου.

Ταυτόχρονα οι εμποροβιομηχανικές εταιρείες σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφουν διψήφιες μειώσεις πωλήσεων λόγω της ανασφάλειας των καταναλωτών και της έλλειψης ορατότητας για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας. Πτωτικά λόγω εποχικότητας κινούνται οι τουριστικές και οι εταιρείες μεταφορών, ενώ λόγω της κυβερνητικής απραξίας του διμήνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου «πάγωσαν» συμβάσεις και δραστηριότητες σε εταιρείες αξιοποίησης ακινήτων και κατασκευαστικές. Οι μοναδικές ευνοημένες εταιρείες και όμιλοι είναι όσοι κατάφεραν να εκμεταλλευτούν την ανατίμηση της ισοτιμίας του αμερικανικού δολαρίου (USD) έναντι του ευρώ και την άνοδο των τιμών μετάλλου, καθώς και την υποχώρηση του πετρελαίου.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90