27/02/2015
Χαμηλό 9,5 ετών για το ύψος των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων

 

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2005 υποχώρησαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Ιανουάριο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν στα 148,042 δισ. έναντι 160,285 δισ. που ήταν στα τέλη του 2014, καταγράφοντας μείωση 12,24 δισ. ή ποσοστό 7,6%.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζίτες, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη τον Φεβρουάριο και εκτιμάται ότι οι επιπλέον εκροές θα είναι της τάξης των 10-13 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας το συνολικό ύψος των καταθέσεων περίπου στα 135 δισ. ευρώ. Εάν η εκτίμηση αυτή επαληθευτεί, τότε θα πρόκειται για το χαμηλότερο ύψος καταθέσεων από τον Νοέμβριο του 2004.

Σωρευτικά την περίοδο Δεκεμβρίου 2014 - Φεβρουαρίου 2015 έχουν φύγει από το τραπεζικό σύστημα περίπου 28-29 δισ. ευρώ.

Στο αντίποδα αυτών, υπάρχει η εκτίμηση από κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, σύμφωνα με το Reuters, ότι εντός της εβδομάδος, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, έχουν επιστρέψει στο σύστημα περίπου 850 εκατ. ευρώ. Ανάλογη δήλωση είχε κάνει και προχθές το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, κάνοντας εκτιμήσεις για επιστροφή 700 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εάν σε αυτά υπολογίζονται και οι συντάξεις που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων Τρίτη και Τετάρτη (περίπου 720 εκατ.), τότε η όποια αύξηση είναι τεχνητή παρά πραγματική.

Ενα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Κυβέρνησης υποχώρησαν κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ και είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2014.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των καταθέσεων, το μεγαλύτερο τμήμα (8,8 δισ. ευρώ) προήλθε από αναλήψεις νοικοκυριών. Μέσα σε ένα μήνα «έσπασαν» προθεσμιακές καταθέσεις συνολικού ύψους 8,53 δισ.ευρώ. Σημαντική ήταν και η μείωση των καταθέσεων από επιχειρήσεις, εξαιρουμένων εκείνων που ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η εκροή ανήλθε στα 3,13 δισ. ευρώ.

Οι τραπεζίτες εστιάζονται, σε πρώτη φάση, στην επιστροφή καταθέσεων που βρίσκονται στα «σεντούκια» ή σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων εξωτερικού. Οι εκτιμήσεις είναι ότι εκεί βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος των εκροών του τελευταίου τριμήνου. Για την ώρα, πάντως, η διάθεση των καταθετών να τα επαναφέρουν στο γκισέ, όπως εκτιμούν, στελέχη τραπεζικών καταστημάτων, μάλλον είναι ιδιαίτερα διστακτική.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90