27/02/2015
Οι ελληνικές τράπεζες εξετάζουν την πώληση ναυτιλιακών δανείων

 

Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες αναζητούν τρόπο να μεταβιβάσουν μέρος του χαρτοφυλακίου των ναυτιλιακών δανείων ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους, υποστηρίζει δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται τραπεζικές και ναυτιλιακές πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορεί η Αθήνα να εξασφάλισε παράταση του προγράμματος, αλλά ο κίνδυνος να ακυρωθεί και η χώρα να εξωθηθεί εκτός ευρώ είναι υπαρκτός, αυξάνοντας το ρίσκο μεγάλων εκροών καταθέσεων για τις τράπεζες, επιπλέον των ήδη υφιστάμενων υψηλών εκροών.

«Υπάρχουν διάφορα χαρτοφυλάκια που αγοράζονται στην παρούσα φάση. Κάποια από αυτά αφορούν ναυτιλιακά δάνεια», αναφέρει τραπεζική πηγή στο Reuters, προσθέτοντας πως «έχει νόημα για τις ελληνικές τράπεζες, που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, να μεταφέρουν τα δάνεια σε τρίτα μέρη, καθώς δεν έχουν εγκατεστημένες δομές για συλλογή κόκκινων δανείων».

Ο ίδιος αλλά και μια ναυτιλιακή πηγή, μιλώντας στο Reuters, επισημαίνουν ότι τέτοια δάνεια είναι ελκυστικά για εταιρείες private equity που «σκουπίζουν» πιεσμένα στοιχεία ενεργητικού στη ναυτιλία. «Εάν μπορούν να βρουν αγοραστές, σίγουρα ένας τρόπος να αντλήσουν ρευστότητα είναι να συνάψουν συμφωνίες distressed. Εάν η αποτίμηση είναι αρκετά ελκυστική, οι εταιρείες private equity και τα hedge funds θα σπεύσουν», σημειώνουν.

Άλλη πηγή του πρακτορείου τονίζει ότι οι τράπεζες προσεγγίζουν άμεσα και τους πλοιοκτήτες, δίνοντας προσφορές να τους πουλήσουν εξυπηρετούμενα δάνεια με έκπτωση. «Ακόμη και σε ένα μικρό discount, αυτό θα βοηθήσει τις τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους και να αγοράσουν 'ανάσες'. Επίσης, είναι ένας καλός τρόπος να μειώσουν τα δάνεια στα βιβλία τους. Για τους πλοιοκτήτες που έχουν ρευστό, είναι μια καλή επιλογή», σημειώνει.

Δάνεια 10 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με το Reuters, η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank εκτιμάται ότι έχουν ναυτιλιακά δάνεια τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τις παραπάνω πληροφορίες, στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε ότι θα εξέταζαν την πώληση δανείων εάν τους προσέγγιζαν ενδιαφερόμενοι, προσθέτοντας όμως ότι τίποτα δεν εξετάζεται άμεσα, ενώ στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας τόνισε ότι «δεν υπάρχει τέτοια απόφαση» για τη ναυτιλία. Η Eurobank δεν σχολίασε το δημοσίευμα.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90