24/02/2015
Με βάση τις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις τα μερίσματα που θα δοθούν

 

Aπό τις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις θα εξαρτηθούν τα μερίσματα που θα μοιράσουν οι εισηγμένες μέσα στο 2015. Τα εταιρικά αποτελέσματα για τις ελληνικές εισηγμένες το 2014 κατ' εκτίμηση θα είναι οριακά καλύτερα σε σχέση μ' αυτά του 2013 αλλά εάν οι τράπεζες (λόγω κεφαλαιακής αδυναμίας) περιορίσουν την επιχειρηματική χρηματοδότηση τότε οι εισηγμένες θα αναγκαστούν να περικόψουν τη διανομή μερισμάτων και να χρησιμοποιήσουν τα εταιρικά κέρδη για να εσωτερική χρήση. Εάν δεχθούμε ότι οι βασικοί μέτοχοι που προσβλέπουν στην ανάπτυξη των εταιρειών θα συναινέσουν στην μη διανομή κερδών, οι άμεσα ζημιωμένοι θα είναι οι ιδιώτες μικρο-επενδυτές, τα ξένα funds που αναζητούσαν μερισματικές αποδόσεις και το ελληνικό δημόσιο το οποίο περιμένει περίπου 300 εκατ. ευρώ από μερίσματα για συμμετοχές σε εισηγμένες. Μέρισμα χρήσης 2014 ίσως μοιράσει ο ΟΛΠ εξαιτίας της παρουσίας της Cosco.

Για το 2015, οι μέτοχοι θα πρέπει να ξεγράψουν το ενδεχόμενο διανομής κερδών απ' όσες τράπεζες έχουν κέρδη. Η κεφαλαιακή επάρκειά τους κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση να μοιράσουν μέρισμα για όσο διάστημα συνεχίζονται οι εκροές κεφαλαίων.

Οι περισσότερες τράπεζες ακόμη και εάν καταφέρουν να βγάλουν σημαντικά οργανικά κέρδη (είτε λόγω επιτοκιακής κερδοφορίας είτε λόγω υπεραξιών από μετοχές και ομόλογα) θα διαμορφώσουν αυξημένες προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και έτσι εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα του τραπεζικού κλάδου θα είναι ζημιογόνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» από χρηματιστηριακούς αναλυτές εάν βελτιωθεί η κατάσταση στην τραπεζική χρηματοδότηση στην Ελλάδα μέσα στο α' εξάμηνο 2105, τα μερίσματα που θα μοιραστούν θα είναι στην καλύτερη περίπτωση όσα τα περυσινά (περίπου 600 εκατ. ευρώ συνολικά) ή στη χειρότερη περίπου 350-400 εκατ. ευρώ. Από τα μη τραπεζικά blue chips, μερίσματα εκτιμάται ότι θα μοιράσουν τα διυλιστήρια, τα οποία έχουν αυξημένες υπεραξίες από τη διεύρυνση του περιθωρίου διύλισης εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου ως πρώτης ύλης, οι εταιρείες υποδομών, η Grivalia, o OΠΑΠ (μοίρασε ήδη προμέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου), η Folli Follie, o OΛΠ, η Jumbo, η Μυτιληναίος και από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις εταιρείες όπως η Πλαίσιο και η Kleeman.

Γενικότερα, η αγορά ποντάρει μέχρι στιγμής περισσότερο στις εταιρείες με αυξημένη ρευστότητα και κυρίως γεωγραφική διασπορά πωλήσεων απ' όπου θα μπορέσουν να αντλήσουν ρευστότητα.

Τη μερισματική πολιτική για το 2015 στις εισηγμένες θα καθορίσει επίσης και πόσο μπορούν οι βασικοί μέτοχοι να ελέγξουν τις προθέσεις των υπόλοιπων μετόχων, ειδικά εάν πρόκειται για ισχυρά hedge funds ή για μεγάλα επενδυτικά σχήματα.

Τι μερίσματα μοίρασαν το 2014
Mερίσματα ύψους 600 εκατ. ευρώ μοίρασαν οι ελληνικές εισηγμένες το 2014 διαμορφώνοντας μία μέση μερισματική απόδοση της τάξης του 1,8% ιδιαίτερα για τις 25 εισηγμένες υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η απόδοση αυτή συμβαδίζει και με το μέσο τραπεζικό επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων για το 2014, ενώ για το 2015 η κατάσταση είναι περισσότερο περίπλοκη και αφ' ενός η μέση μερισματική απόδοση θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ η ευρύτερη μερισματική πολιτική των επιχειρήσεων θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαμορφωθεί η τραπεζική πολιτική εταιρικών χρηματοδοτήσεων, εάν δηλαδή περιοριστεί η παροχή επιχειρηματικών δανείων των τραπεζών.

ΗΠΑ - Ευρωζώνη
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2014 ήταν η καλύτερη χρονιά για τις μερισματικές αποδόσεις ιδιαίτερα για τις αμερικανικές και βρετανικές εταιρείες, ενώ βελτιώθηκαν σημαντικά και τα μερίσματα στην Ευρωζώνη λόγω της ανάκαμψης της εταιρικής κερδοφορίας των ισχυρών ομίλων. Για το 2015, τα πράγματα θα είναι λιγότερο προσοδοφόρα για τους επενδυτές σε income stocks (μετοχές υψηλών μερισματικών αποδόσεων) αφού εκτιμάται ότι οι αμερικανικές, βρετανικές και εταιρείες της Ευρωζώνης θα παρουσιάσουν μικρότερους ρυθμούς αύξησης κερδοφορίας, ενώ ειδικά οι αμερικανικές εταιρείες εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα (buffers).

Η καλύτερη χρονιά στα μερίσματα των ξένων εταιρειών το 2014, μικρή αύξηση το 2015.

Ο επενδυτικός οίκος Henderson Global Investors εκτιμά ότι το 2014 ήταν μία εξαιρετική χρονιά για τους μετόχους με διψήφιες αυξήσεις μερισμάτων σε Αμερική και Βρετανία, ενώ για το 2015 προβλέπει ότι θα φρενάρουν οι διανομές μερισμάτων καταγράφοντας πάντως μικρή αύξηση κατά 1% εξαιτίας των μειωμένων τιμών του πετρελαίου και της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης των οικονομιών.

Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, οι επιχειρήσεις αναμένεται να διανείμουν μικρότερα μερίσματα λόγω της αύξησης της ισοτιμίας του δολαρίου αλλά και λόγω της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου από τη Fed, που θα στρέψει περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια προς το αμερικανικό νόμισμα.

«Το 2014 ήταν απίθανη χρονιά για τους μετόχους, κυρίως στις ώριμες αγορές. Το 2015, όμως, προβλέπουμε ότι οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να πάρουν μιαν ανάσα», δήλωσε στο BBC ο Άλεξ Κρουκ της Henderson Global Investors. Περίπου το ένα τρίτο των μερισμάτων που διανεμήθηκαν πέρυσι, διανεμήθηκαν από επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές.

Βρετανία
Ειδικότερα στη Βόρεια Αμερική τα μερίσματα που διανεμήθηκαν παρουσίασαν αύξηση 15% ή 52 δισ. δολ. και έφτασαν στα 392 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Στην Ευρώπη (εξαιρουμένης της Βρετανίας) αυξήθηκαν κατά 12% και έφθασαν στα 229 δισ. δολ. Στις αναδυόμενες αγορές η μερισματική απόδοση μειώθηκε κατά 12% στα 114 δισ. δολ., αλλά στη Βρετανία η αξία αυξήθηκε κατά 31% στα 135 δισ. δολ., στις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού αυξήθηκε κατά 3% στα 116 δισ. δολ. και στην Ιαπωνία αυξήθηκε κατά 6% στα 49 δισ. δολ.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90