19/02/2015
Σε προληπτική εξέταση όλες οι συμφωνίες ενέργειας

 

Σε προληπτική εξέταση των συμφωνιών σε θέματα ενέργειας που ενδιαφέρονται να υπογράψουν κράτη-μέλη της Ε.Ε. με τρίτες χώρες προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από την άλλη πλευρά, οι Αζέροι απορρίπτουν το αίτημα του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη για μείωση των τιμών στο αζέρικο αέριο και την επιβολή τελών διέλευσης στον αγωγό ΤΑΡ, ενώ, χωρίς να αποκλείουν τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στον αγωγό, θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση να είναι αξιόχρεη η ελληνική εταιρεία που θα αγοράσει μερίδιο και να έχει επαρκή κεφάλαια για να συμμετέχει στις επενδυτικές δαπάνες.

Πληροφορίες από την Κομισιόν αναφέρουν ότι η Ε.Ε. σχεδιάζει να εφαρμόσει μία πρακτική υποχρεωτικής προ-διαβούλευσης με τα κράτη-μέλη πριν από την υπογραφή ενεργειακών deal με τρίτες χώρες. Πρόκειται, όπως αναφέρει ο ιστότοπος Euractiv, για ένα από τα σχέδια που περιλαμβάνει το πλάνο για την Ενεργειακή Ενωση, στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθειών της Ε.Ε.

Η απόφαση αυτή της Ε.Ε. εδράζεται στο πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τις συμφωνίες που είχε υπογράψει η Ρωσία με έξι χώρες-μέλη για την κατασκευή και τη διέλευση του αγωγού South Stream. Oι συμφωνίες με τη Gazprom δεν ήταν συμβατές με το Κοινοτικό Δίκαιο για τις κρατικές ενισχύσεις και τον ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα να παγώσει το έργο του South Stream Στα κοινοτικά όργανα, εξάλλου, έχει κολλήσει και η μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar.

Με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, η Ε.Ε. αναζητεί ενεργειακές συμφωνίες με τρίτες χώρες παραγωγής και χώρες-τράνζιτ όπως η Αλγερία, η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμεντιστάν, το Ιράν, η Μέση Ανατολή και η Αφρική.

Σε πρώτη φάση οι Βρυξέλλες αναμένεται να εντείνουν τις εργασίες για τον Νότιο Διάδρομο Αερίου, στον οποίο εντάσσεται ο αγωγός ΤΑΡ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο ταξίδι του στο Μπακού ο υπουργός Π. Λαφαζάνης ζήτησε από τους Αζέρους τη μείωση της τιμής του αερίου που θα προμηθεύεται η Ελλάδα μέσω του αγωγού. Εκπρόσωπος της κρατικής εταιρείας Socar δήλωσε ότι είναι αδύνατο να μειωθεί η τιμή του αερίου προς την Ελλάδα. «Οταν ένα συμβόλαιο υπογράφεται για 25 χρόνια, προβλέπει αλλαγές στις τιμές του αερίου στην περίπτωση που υπάρχουν σημαντικές μεταβολές στην αγορά και αυτό βέβαια γίνεται όταν το αέριο αρχίσει να ρέει, κάτι που σήμερα ούτως ή άλλως δεν συμβαίνει», είπε. Οσον αφορά στα τέλη διέλευσης παρέπεμψε στα όργανα της Ε.Ε.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90