16/02/2015
Προβλέψεις για αύξηση τουριστών από χώρες εκτός της Ευρωζώνης

 

Μετά από ένα 2014 με εντυπωσιακές επιδόσεις σε βασικούς δείκτες, ο ελληνικός τουρισμός καλείται να κερδίσει το στοίχημα της φετινής χρονιάς. Όμως, οι πρώτες ενδείξεις για το ξεκίνημα του 2015 για τον τουριστικό κλάδο δεν μπορεί να πει κανείς ότι δημιουργούν αισιοδοξία αλλά ούτε και απαισιοδοξία.

«Η εικόνα είναι μεικτή« σημειώνει στην «Η» ο Γιώργος Τσακίρης, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ). «Κάποιες αγορές δείχνουν να κρατούν τον περυσινό ρυθμό τους, κάποιες άλλες δείχνουν ένα κράτημα στον ρυθμό τους. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να επαγρυπνούμε», τονίζει ο κ. Τσακίρης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΞΕΕ, «η βρετανική αγορά και γενικά όλες οι αγορές με νόμισμα εκτός ευρώ ευνοούνται από τη χαμηλή ισοτιμία του ευρώ και δείχνουν αυξητικές τάσεις, συνεπικουρούμενες επιπλέον και από το χαμηλό κόστος καυσίμου, που μειώνει την τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων. Η ρωσική αγορά δυστυχώς εξαιτίας των εγγενών οικονομικών προβλημάτων της ρωσικής οικονομίας θα μας κάνει να αναπολήσουμε με νοσταλγία τους αριθμούς επισκεπτών των προηγούμενων δύο τριών ετών. Βέβαια όλα τα παραπάνω με την προϋπόθεση της διατήρησης της 'καλής εικόνας' της χώρας ως τουριστικού προορισμού με την έννοια της δυνατότητας απρόσκοπτης διεκπεραίωσης των διακοπών των επισκεπτών μας, χωρίς εκπλήξεις».

Ξενοδοχεία
Η εξαιρετική περσινή χρονιά είχε ως αποτέλεσμα ο αριθμός των αφίξεων να φθάσει σε επίπεδα που πολλοί φορείς του κλάδου περίμεναν ότι θα επιτευχθούν το 2018. Κάτι που πρακτικά σημαίνει, όμως, ότι οι υπάρχουσες ξενοδοχειακές υποδομές ενδέχεται να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που δημιουργούνται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης γενικής συνέλευσης του ΞΕΕ από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), την περίοδο 2010 έως 2014 άνοιξαν 696 νέα ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 50.103 κλινών και διέκοψαν τη λειτουργία τους 523 μονάδες συνολικής δυναμικότητας 28.866 κλινών. Αποτελεσματικά το δυναμικό ξενοδοχείων και camping αυξήθηκε κατά 66 μονάδες στο τέλος του 2014 σε σχέση με το τέλος του 2013. Είναι όμως αυτό αρκετό; «Ναι μεν το 2014 είχαμε μια αύξηση στις κλίνες αλλά πολύ χαμηλότερη αυτής προηγούμενων ετών αλλά και αναντίστοιχη της δυναμικής του τουρισμού, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας», τονίζει ο κ. Τσακίρης.

Όσον αφορά το 2015, ο πρόεδρος του ΞΕΕ δεν δείχνει ιδιαίτερα αισιόδοξος. «Για το 2015, δεν νομίζω ότι τα πράγματα επενδυτικά θα είναι εντυπωσιακά στον τουρισμό. Περισσότερα θα μπορούμε να περιμένουμε από επενδύσεις σε εξέλιξη και από τις αναβαθμίσεις και εκσυγχρονισμούς ήδη υπαρχόντων μονάδων. Βεβαίως, όπως ακούγεται έντονα τον τελευταίο καιρό, οι τράπεζες πολύ δύσκολα φέτος θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν νέα επενδυτικά σχέδια, γεγονός που προκαλεί ανάσχεση στη δημιουργία νέων μονάδων», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

Υψηλού επιπέδου υποδομές
Παρά την αύξηση κατά 22,7% των αφίξεων το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΤΕΠ, η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη (σε επίπεδο 9μηνου) μειώθηκε κατά 9,2%.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει αρχίσει να απασχολεί έντονα τον κλάδο και πολύ αναρωτιούνται αν μία από τις λύσεις θα μπορούσε να είναι η δημιουργία καλύτερου επιπέδου ξενοδοχείων.

«Οποιαδήποτε επένδυση σε νέα μονάδα που εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει το υπάρχον ξενοδοχειακό δυναμικό είναι, όχι μόνο ευπρόσδεκτη, αλλά και ζητούμενο», τονίζει ο κ. Τσακίρης, σπεύδοντας να προσθέσει: «Βεβαίως με την αυτονόητη προϋπόθεση, ότι κάθε νέα επένδυση κινείται στο πλαίσιο του θεμιτού ανταγωνισμού και ακολουθεί και προσαρμόζεται στο πλαίσιο του υπάρχοντος νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου της αγοράς, όπως αυτό ισχύει για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου.

Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό των ξενοδοχείων, 4 και 5 αστέρων στην Ελλάδα, ανέρχεται στο 40% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού μας, ένα ποσοστό ανάλογο του διεθνή ευρωπαϊκού μέσου όρου, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υστερούμε».

Οι βασικές κατευθύνσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας
Η πληθώρα των ομιλητών κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης δεν επέτρεψαν στην αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά να πραγματοποιήσει τη δική της ομιλία, αλλά οι θέσεις της για τον τουρισμό κατατέθηκαν στα πρακτικά της Βουλής. Οι βασικές κατευθύνσεις, σύμφωνα με την κ. Κουντουρά, όσον αφορά τον τουρισμό περιλαμβάνουν κατ' αρχήν τη στήριξη της μικρομεσαίας τουριστικής επιχειρηματικότητας και ενθάρρυνση των τοπικών συμφώνων και αναπτυξιακών συνεργειών.

Σημαντική είναι η πρόθεση για αναδιαμόρφωση του τουριστικού «πακέτου» της χώρας πέρα από το παλαιό και δοκιμασμένο δίπτυχο «ήλιος και θάλασσα» και τον μαζικό τουρισμό.Για να επιτευχθεί αυτό το πλάνο περιλαμβάνει την ανάπτυξη των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, οι οποίες εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Επίσης, στο πλάνο είναι η επίλυση χρονίζοντων προβλημάτων όπως είναι το χωροταξικό και το εργασιακό. Επιπλέον, στις βασικές κατευθύνσεις περιλαμβάνεται και η εφαρμογή ενός σταθερού, δίκαιου και προοδευτικού φορολογικού συστήματος με μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, αντίστοιχα με τους ανταγωνιστικούς προς την Ελλάδα προορισμούς. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η ενίσχυση της επενδυτικής αξιοποίησης δημοσίων εκτάσεων για παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχεία και άλλες καινοτόμες μορφές τουριστικού προϊόντος, το άνοιγμα νέων αγορών, καθώς και ένα νέο πιο εύελικτο και απλοποιημένο σύστημα χορήγησης βίζας σε τουρίστες χωρών εκτός Σένγκεν.

Ακόμη, στα πλάνα είναι μία νέα πολιτική αερομεταφορών με στόχο τη μείωση των φόρων που έχουν επιβληθεί για τη χρήση των ελληνικών συγκοινωνιακών υποδομών, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις όπως αυτή του «Ελ. Βενιζέλος» είναι από τους υψηλότερους σε Ευρώπη και Μεσόγειο.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90