13/02/2015
Αντισταθμιστικά οφέλη ζήτησε ο Π. Λαφαζάνης για τον ΤΑΡ

 

Aνατισταθμιστικά οφέλη για τη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ ζητά ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης και τάσσεται υπέρ του αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας, για τον οποίο η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί ως τις 31 Μαΐου.

Ο υπουργός, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες του πρώτου Συμβουλευτικού Συμβουλίου για τον Νότιο Διάδρομο Αερίου. συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev, με τον οποίο συζήτησε το ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών και την ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Σε επαφές που είχε ο κ. Λαφαζάνης στο Μπακού με τον υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Νatiq Aliyev, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΡ Ian Bradshaw και τον αντιπρόεδρο της ΒΡ για την περιοχή Gordon Birrel έθεσε το αίτημα των αντισταθμιστικών ωφελειών για την Ελλάδα από την υλοποίηση του αγωγού ΤΑΡ, ο οποίος δήλωσε ανοικτός σε θέματα που αφορούν σε αντισταθμιστικά οφέλη για την Ελλάδα και έτοιμος να συζητήσει συγκεκριμένες ελληνικές προτάσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει συμμετοχή του δημοσίου στο έργο, επαναχάραξη ορισμένων σημείων της διαδρομής του αγωγού και χαμηλότερες τιμές.

Αγωγός
Ας σημειωθεί ότι η ΒΡ είναι από τους βασικούς μετόχους στον ΤΑΡ και στον ΤΑΝΑΡ, τον αγωγό που θα διασχίζει την Τουρκία για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου, καθώς και της κοινοπραξίας που αναπτύσσει το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Focus ο κ. Λαφαζάνης συναντήθηκε και με την ομόλογό του από τη Βουλγαρία με την οποία συμφώνησαν να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για τον αγωγό Ελλάδας- Βουλγαρίας ως τα τέλη Μαΐου. Στόχος είναι το έργο να αρχίσει να λειτουργεί το 2018.

Κατά την παραμονή του στο Μπακού ο κ. Λαφαζάνης συναντήθηκε επίσης με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για την Ενέργεια Mάρος Σέφκοβιτς, καθώς και τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Amos Hochstein.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90