12/02/2015
Στο Μπακού για ΤAP - ΔΕΣΦΑ ο Π. Λαφαζάνης – Επαναχάραξη της διαδρομής του αγωγού

 

Θέματα που σχετίζονται με τη συμφωνία για τον αγωγό αερίου ΤΑΡ, αλλά και τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στη Socar αναμένεται να τεθούν στις συνομιλίες που θα έχει σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο υπουργός έχει δηλώσει ότι θα επανεξετάσει τη συμφωνία διέλευσης του ΤΑΡ, ενώ για τον ΔΕΣΦΑ έχει τονίσει ότι περιμένει πρώτα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για να καθορίσει τις περαιτέρω κινήσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι αν η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση δεν ήταν σε τόσο προχωρημένο στάδιο, τότε θα είχε σταματήσει.

Από τις δηλώσεις τόσο του κ. Λαφαζάνη όσο και του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη προκύπτει ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου θα διεκδικήσει την επαναχάραξη της διαδρομής σε ορισμένες περιοχές υψηλής γεωργικής παραγωγής, όπου στο παρελθόν είχαν εγερθεί ζητήματα. Προς διεκδίκηση αναμένεται να τεθεί ακόμα η συμμετοχή του Δημοσίου στον ΤΑΡ και ίσως και τα τέλη διέλευσης, όπως και το θέμα της τιμής του αερίου.

Ας σημειωθεί ότι κατά την παραμονή του στο Μπακού ο υπουργός θα συμμετάσχει στη πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Νοτίου Διαδρόμου, στο οποίο παίρνουν μέρος οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Ιταλίας, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς, επίσης, εκπρόσωποι όλων των ενεργειακών ομίλων που μετέχουν στα έργα του Νοτίου Διαδρόμου, όπως το Σαχ Ντενίζ, ο αγωγός ΤΑΝΑΡ και ο αγωγός ΤΑΡ.

Ο κ. Λαφαζάνης θα συναντηθεί στο Μπακού και με τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο και αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90