10/02/2015
Συνάντηση τραπεζιτών - Γιάννη Δραγασάκη με θέμα τη ρευστότητα

 

Σημαντικά θέματα ανέλυσαν χθες οι τραπεζίτες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομίας Υποδομών Τουρισμού και Ναυτιλίας Γιώργο Σταθάκη και τον Δημήτρη Μάδρα αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών. Στη συνάντηση συμμετείχαν από την Τράπεζα Πειραιώς ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ανθιμος Θωμόπουλος, από τη Eurobank ο πρόεδρος κ. Νίκος Καραμούζης και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Φωκίωνας Καραβίας, ο κ. Γιώργος Μιχελής που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική και ο κ. Αλέξανδρος Αντωνόπουλος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής. Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank η ανάλογη συνάντηση αναμένεται να γίνει σήμερα.

Το θέμα της ρευστότητας, στη συνάντηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα και από τις δύο πλευρές, υπήρξε κυρίαρχο. Συμφωνήθηκε η ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας σε μια σειρά θεμάτων, όπως η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, η ενίσχυση της διαφάνειας, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και η αποτελεσματικότερη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Ακόμη στη συνάντηση εξετάστηκε το θέμα έκδοσης εντόκων για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, θέμα όμως που φαίνεται να άπτεται της διαδικασίας διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους εταίρους της. Τον κ. Δραγασάκη συνάντησε και ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Κούκος. Σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως σε σχέση με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα δημιουργηθεί φορέας με στόχο να ρυθμίζει το κανονιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι τράπεζες θα διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και την απευθείας διαχείριση «κόκκινων» δανείων από τον φορέα αυτόν. Οι δύο άνδρες μίλησαν για την αλλαγή του νόμου που διέπει το ΤΧΣ. Αναφέρθηκε η ανάγκη αξιοποίησης της Τράπεζας Αττικής, ενώ ειδική αναφορά έγινε και για την Πανελλήνια Τράπεζα αλλά και τις συνεταιριστικές.

Υποβάθμιση
Εν τω μεταξύ σε υποβάθμιση του αξιόχρεου πέντε ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος Moody's σε χθεσινή έκθεσή του μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την Παρασκευή.

Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε τις αξιολογήσεις των Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank σε Caa2 από Caa1, ενώ υποβάθμισε και τις Eurobank και Attica Βank σε Caa3 από Caa2, ενώ θέτει τις αξιολογήσεις υπό αναθεώρηση για πιθανή νέα υποβάθμιση.

Αυτό συνέβη λόγω αυξημένης αβεβαιότητας για την ικανότητα της κυβέρνησης να έλθει σε συμφωνία έγκαιρα με τους δανειστές, της πιθανής μείωσης της ικανότητας του ΤΧΣ να στηρίζει τις τράπεζες σε περίπτωση ανάγκης.

Επίσης υπό αναθεώρηση τίθεται και η αξιολόγηση Ba3 του ΟΤΕ.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90