26/01/2015
Ρυθμίσεις για το ελβετικό φράγκο από τις τράπεζες

 

Σε άμεσες πρωτοβουλίες προχωρούν οι τράπεζες για διευκόλυνση των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, μετά το σοκ της περασμένης εβδομάδας αλλά και τη ρητορική τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ για μέριμνα των συγκεκριμένων δανειοληπτών.

Ηδη, η Eurobank κάλεσε τους δανειολήπτες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις του δανεισμού τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και άλλες τράπεζες προετοιμάζουν αντίστοιχο σχέδιο.

Οι ρυθμίσεις είναι ιδιαίτερα ελαστικές και μειώνουν σημαντικά τις δόσεις των συγκεκριμένων δανείων με βάση το πραγματικό εισόδημα που διαθέτουν ή υπολογίζουν να έχουν για το 2015 οι δανειολήπτες, ενώ θα γίνουν και νέες ρυθμίσεις αν κάτι τέτοιο απαιτηθεί. Οι προσκλήσεις προς τους δανειολήπτες αφορούν τα ενήμερα δάνεια και όσα βρίσκονται σε καθυστέρηση έως τρεις μήνες, ενώ για τα υπόλοιπα ζητείται να γίνουν ενήμερα πάλι με κάποιου τύπου ρύθμιση. Οι τράπεζες επιδιώκουν συμφωνία με τους πελάτες ώστε να βρεθεί λύση που θα λειτουργεί στην πράξη.

Στόχος των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι η επαναφορά της δόσης στο επίπεδο πριν από την απελευθέρωση της ισοτιμίας από το 1,20, για να είναι δυνατή η αποπληρωμή του δανείου από την πλευρά του πελάτη. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου και αυξομείωση της δόσης αναλόγως της πορείας της ισοτιμίας. Με τον τρόπο αυτό θα διαχωρίσει ένα τμήμα του κεφαλαίου που για κάποιο χρονικό διάστημα δεν θα αποπληρώνεται. Ο διαχωρισμός αφορά το τμήμα του δανείου που αντιπροσωπεύει την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ. Εφόσον δηλαδή ένα δάνειο ύψους 50.000 ευρώ έχει φθάσει με την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου τα 80.000 ευρώ, το κομμάτι που θα αποπληρώνεται θα ανέρχεται στα 50.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα στόχος είναι να παγώσουν και εάν τοκίζονται το επιτόκιο να είναι σχεδόν μηδενικό.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90