20/01/2015
Αύριο στη Φρανκφούρτη το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για τον ELA

 

Στο τραπέζι του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συζητείται το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για χορήγηση επιπλέον προληπτικής γραμμής ρευστότητας μέσω του ELA στις συστημικές τράπεζες. Ήδη από την Παρασκευή Alpha Bank και Eurobank ζήτησαν να ανοίξει γραμμή πίστωσης μέσω του ELA, ενώ είναι πιθανό κάτι ανάλογο να κάνουν στο άμεσο μέλλον και οι άλλες δύο τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Φρανκφούρτη θα συζητηθεί το θέμα της ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και είναι πιθανό να υπάρξουν κατευθυντήριες γραμμές.

Ο λόγοι που οι τράπεζες προσέφυγαν στην προληπτική αίτηση υπαγωγής στον ELA (Emergency Liquidity Assistance) είναι ότι επιθυμούν να έχουν διαθέσιμες όλες τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, όπως εξηγούν έγκυρες τραπεζικές πηγές. Πάντως, η επιδείνωση της ρευστότητας οφείλεται και στις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν στο ελβετικό νόμισμα και υποχρεώνουν τις τράπεζες να διατηρήσουν ανοιχτές, με υψηλότερα ενέχυρα σε ευρώ, τις πιστωτικές τους γραμμές.

Οι εκροές καταθέσεων λόγω ανησυχίας υφίστανται, όμως παραμένουν ελεγχόμενες και δεν προσομοιάζουν με ότι συνέβη την περίοδο του 2012. Ενας ακόμη λόγος για τη μείωση της ρευστότητας των τραπεζών είναι η έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, εκδόσεις που κατά βάση απορροφούνται από το τραπεζικό σύστημα.

Στις παραπάνω αιτίες θα πρέπει να προστεθούν και οι μη επαναλαμβανόμενες συναλλαγές που είχαν πραγματοποιήσει τα πιστωτικά ιδρύματα πρόσφατα στη διατραπεζική αγορά. Η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στα 56,04 δισ. ευρώ από 44,85 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τον ELA μόνον αν κάτι τέτοιο καταστεί απαραίτητο, καθώς το κόστος δανεισμού τους από τον μηχανισμό είναι πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο μέσω της ΕΚΤ. Το επιτόκιο που καταβάλλουν τα πιστωτικά ιδρύματα στον ELA ανέρχεται σε 1,55%, έναντι επιτοκίου 0,05% με το οποίο δίδεται η βασική χρηματοδότηση. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να προστεθούν και οι προμήθειες του Δημοσίου ύψους 1%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου Fitch, η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα πριν και μετά τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου θα αυξήσει τους κινδύνους για τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των τραπεζών. Τονίζει, ωστόσο, πως οι πιθανές πιέσεις στη ρευστότητα θα είναι διαχειρίσιμες, καθώς τα τραπεζικά ιδρύματα είναι καλύτερα προετοιμασμένα για να αντέξουν μια εκροή καταθέσεων σε σχέση με τις εκλογές του 2012, εφόσον διατηρηθεί η πρόσβαση στο ευρωσύστημα. Οι αναλυτές του Fitch αναφέρουν ότι οι εκροές καταθέσεων από τα μέσα Δεκεμβρίου ανέρχονται στο 2% του συνόλου των καταθέσεων του τραπεζικού συστήματος και θα συνεχιστούν έως τις εκλογές, όμως, εκτιμούν πως δεν θα είναι τόσο μεγάλες όσο τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 -όταν ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ ήταν μεγαλύτερος από ό,τι είναι σήμερα και η κυβέρνηση μόλις είχε αναδιαρθρώσει το χρέος.

Τέλος, εξαιρετικά σημαντικές είναι οι αποφάσεις που θα λάβει η ΕΚΤ για την πιστωτική χαλάρωση την ερχόμενη Πέμπτη και οι οποίες κατά την άποψη των τραπεζιτών θα περιλαμβάνουν την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει σε πρόγραμμα.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90